KAZALIŠNA PREMIJERA – Grimm je za odrasle

Datum objave: 08. 4. 2016. | Kategorija: Kultura

DSC04861

POŽEGA – Kazališna amaterska družina Gradskog kazališta Požega  premijerno je predstavila svoju prvu predstavu “Grimm je za odrasle” rađenu prema motivima svjetski pozatnih bajki Braće Grimm. Tekst i režiju potpisuje Dario Hak, a glume  Maja Smoljanović, Kornelija Marks, Lidija Lucić, Marina Polgar, Branislav Stojaković, Jasna Čmelar, Monika Kostić, Kazimir Semunović, Anabela Sulić, Alen Laura i Anita Ivičić.

Kada su prije nešto više od dva stoljeća Jacob i Wilhelm Grimm objavili prvo izdanje svoje zbirke bajki nisu ni slutili kako će upravo neki od njihovih tekstova  postati  neizostavnim dijelom zapadne kulture. Uz “Tisuću i jednu noć”,  “Dječje i kućne bajke” braće Grimm najvažnije su i najutjecajnije zbirke narodnih priča koje su ugledale svjetlo dana. Slavu su dodatno potkrijepili brojni izučavatelji  književosti i folklora, teoretičari frojdovskog, jungovskog, kršćanskog, feminističkog i bilo kojeg drugog uvjerenja koji su u tih 210 priča pronašli neiscrpno vrelo za svoja istraživanja.

O čemu govore braća u svojim bajkama, jesu li doista samo za djecu ili se njima mogu pozabaviti i odrasli, uživajući neskriveno u okrutnostima kojima su krcate, pitanje je kojim su se pozabavili na požeškoj sceni i članovi Kazališne amaterske družine. “Pred nas su stavljeni prilagođeni prijevodi gdje su okrutnosti i ubojstva svedeni na minimum kako bi najmlađe uši mogle slušati te priče. Ovim projektom na komičan, surov i pomalo naivan način pokušali smo dočarati ono što je u bajkama Braće Grimm izbačeno, ublaženo ili uljepšano,” pojasnio je voditelj družine i redatelj predstave Dario Hak. Grimm je za odrasle? Da.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn