KAZALIŠNA PREMIJERA – Dvoboj do smrti na daskama koje život znače

Datum objave: 10. 3. 2015. | Kategorija: Kultura

N

POŽEGA- Na sceni Gradskog kazališta Požega odigrana je praizvedba predstave “Glumice u zagrljaju” dramskog pisca i redatelja Damira Mađarića. Scenski duel glumica koje se bore za status kazališne prvakinje, starije Maje i mlađe Zrinke, u dahu su, pred prepunim  gledalištem, donijele Vlasta Ramljak i Sandra Lončarić Tankosić.

Maja je “stara škola”, klasičarka, dramska dama uzvišene izvedbe i besprijekorne dikcije nošena kroz život i  karijeru bekrajnom, gotovo opsesivnom ljubavlju prema glumi. Maja je doista na “daskama koje život znače” i to će dokazati ( iako ne svojim životom). Zrinka je pak moderna lavica koja ambiciozno gazi do cilja ne gledajući one koje putem obori na pod. Maja i Zrinka ulaze u sukob zbog izgubljenih i prigrabljenih uloga, zbog statusa kazališne prvakinje, zbog razlike u godinama i životnim etikama, te zbog zajedničkog ljubavnika (ravnatelja kazališta koji je stariju zamijenio mlađom).

Vrtlog ispunjen frustracijom, tugom, cinizmom i bijesom vrti dva lika na sceni – od naizgled običnog razgovora i međusobnog ispovijedanja preko  perfidne igre koju započinje Zrinka kako bi ponizila Maju pa sve do tragičnog kraja. Vlasta Ramljak portretirala je izvrsno svoju Maju teškim bojama nedosanjanih snova, promašenih odluka i emocija koje graniče s ludilom (koje na kraju eksplodira) – sušta suprotnost hladnoj, bezosjećajnoj,  pragmatičnoj ( i na trenutke komičnoj)  “frajerici”  Zrinki  koju je jednakom uvjerljivošću oživjela Sandra Lončarić Tankosić.

”Glumice u zagrljaju” prva je ovogodišnja premijera Gradskog kazališta Požega koje je ujedno proslavilo  20.obljetnicu djelovanja. Predstava će ponovo igrati na domaćoj sceni  14.ožujka 2015. A potom, nadaju se požeški kazalištarci, “Glumice u zagrljaju” zagrljaj dobrodošlice doživjet će i na drugim “daskama koje život znače”.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: T. Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn