KATINO VEZENO BLAGO – “Ovisna sam o vezenju kao što je netko o cigaretama”

Datum objave: 09. 11. 2017. | Kategorija: Lifestyle

DSC00017

PLETERNICA – Kata Petrović, bivša školska kuharica u mirovini ne miruje. Svojim vrijednim rukama veze i hekla, po njenim riječima, od djetinjstva, a posljednjih 20 godina neumorno i bez prestanka. Katu smo susreli na nedavno održanom Jesenskom sajmu u Pleternici.

“Nema dana da ne radim, da ne vezem. Nekad to bude po cijele dane i do dugo u noć dok ne završim nešto. Kao što je netko ovisan o cigaretama, tako sam ja ovisna o vezenju. Vezem ručno, na stari način, ne samo da vam prođe vrijeme, već baš temeljito. Radim zlatovez, vezenje čaša, heklam. Uopće ne pazim na vrijeme, no mogu vam reći i kad najumornija dođem kući, sjednem i vezem često i do tri ujutro. Što se tiče tkanina koristim domaće platno, damast i šifon, a uzor su mi tradicionalni motivi kakve su vezle naše majke i bake,” rekla nam je gospođa Kata.

Kaže kako su joj cijene su od 50 kuna naviše, a ljudi najčešće kupuju slike koje ona urami. S prodajom nema problema jer Katine su rukotvorine baš kao iz bakine škrinje pa je mnogima ovakav tradicionalni način ukrašavanja doma blizak.

TEKST: B. M.       FOTO: B. M.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn