KAPITALNI NOVOGRADIŠKI PROJEKT – Razvoj vodnokomunalne infrastrukture i gospodarenja otpadnim vodama

Datum objave: 06. 7. 2015. | Kategorija: Društvo

n (2)

NOVA GRADIŠKA – Nakon nedavnog završetka prometnog kružnog toka, novogradiška Ulica Maksimilijana Benkovića ponovno je veliko gradilište. U tijeku su radovi izgradnje kapitalnog gradskog objekata – magistralnog cjevovoda od precrpne stanice u Ljupini do naselja Prkos, projekta koji bi dugoročno konačno trebao riješiti višegodišnji problem opskrbe grada pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima i okolnostima. Projekt bi trebao biti završen do 2017. godine.

Vrijednost radova koje u 90 postotno iznosu financiraju Hrvatske vode  je čak 5 milijuna kuna, pri čemu grad sudjeluje s 10 posto sredstava. Značaj  ovog kapitalnog projekta još je veći za grad i okolicu uzmemo li u obzir i činjenicu kako je izvođač radova novogradiška  tvrtka „Vodoprivreda d.o.o.“. Početak je to višegodišnjeg projekta razvoja vodnokomunalne infrastrukture grada ukupne  procijenjene vrijednosti gotovo 19 mlijuna eura . Riječ je o projektu razvoja vodnokomunalne infrastrukture i gospodarenja otpadnim vodama na širem području grada koji u iznosu od skoro 68 posto sufinancira Europska unija, a za koji su aplikacijski paketi generalnom direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću i pomoćniku ministra poljoprivrede Draženu Kurečiću. predani  ožujku ove godine . Kapitalni projekt koji bi , prema planu, ali i uvjetima Europske unije, trebao biti završen do 2017.godine obuhvaća mrežu sustava javne odvodnje na dijelu aglomeracije koju čine grad Nova Gradiška i općine Cernik i Rešetari.

r2

Glavne komponente ovog zahtjevnog i dugotrajnog projekta su:izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s III. stupnjem pročišćavanja i kapaciteta 22.100 ekvivalent stanovnika, izgradnja 8 retencijskih bazena te retencijskog kolektora kako bi se zadovoljili kriteriji zaštite potoka Šumetlice, kao recipijenta otpadnih voda, a potom i rijeke Save, dogradnja i proširenje sustava odvodnje na periferna naselja aglomeracije, te izgradnja priključaka na postojeći sustav odvodnje u ukupnoj duljini od 25,4 km uz 12 crpnih stanica i 6,6 km tlačnih cjevovoda. Po završetku projektom će biti osigurano prikupljanje svih otpadnih voda, ali i njihovo dovođenje i obrada na novi uređaj za pročišćavanje, te povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje na 92 posto. Kada je riječ o vodoopskrbi, projektom se planira izgraditi  produžetak magistralnog cjevovoda u duljini od 3,8 km, ali i izgradnja nove vodospreme od 3.000 m3, čime će se uspostaviti sigurno rješenje opskrbe pitkom vodom na čitavom novogradiškom području. Projektne aktivnosti podrazumijevaju i izgradnju čak 1.843 priključka na postojeći vodoopskrbni sustav, čime će biti omogućeno i povezivanje vodoopskrbnog područja „Slavča“ i vodoopskrbnog područja „Davor“, kao oblik dugoročnog rješenja vodoopskrbe.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn