KAMP LETEĆEG DISKA: Sportovi s frizbijem za učenike osnovnih i srednjih škola

Datum objave: 03. 10. 2023. | Kategorija: Sport

VELIKA – U sklopu programa “Baci frizbi – uhvati sport” pod okriljem Flying disc kluba Nova Gradiška i Hrvatskog Flying disc saveza ove subote, 7. listopada na pomoćnom igralištu NK Papuk u Velikoj održat će se Kamp letećeg diska od 10-14h. Program sufinancira Ministarstvo turizma i sporta, a podržava ga i Općina Cernik na čijem području je izgrađen teren za sportove s frizbijem.

Kamp se održava u sklopu programa „Baci frizbi – uhvati sport” čiji je nositelj Mladen Šop, profesor kineziologije, predsjednik  Flying disc kluba Nova Gradiška i sufinanciran je od Ministarstva turizma i sporta unutar programskog područja poticaja bavljenja amaterskim sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem. Kamp letećeg diska u Velikoj jedna je od aktivnosti programa koji obuhvaća osnovne i srednje škole u Brodskoj-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a podržava ga i Općina Cernik na čijem području je izgrađen i teren za disc golf.

.Kroz program se podiže svijest o važnosti aktivnog vježbanja i omogućuje djeci i mladima bavljenje sportskom aktivnošću. Kroz najmanje 12 radionica u osnovnim (5-8 razred) i srednjim školama i dva Kampa letećeg diska, planira se uključiti najmanje 120 učenika koji će svladati tehnike hvatanja i bacanja diska te upoznati dva različita sporta: disc golf i ultimate frizbi.

Disc golf je individualni sport sličan klasičnom golfu, u kojem je potrebno u što manje bacanja pogoditi disc golf koš. Ultimate frizbi je dinamičan timski sport u kojem se pogodci postižu kao u ragbiju s temeljnom razlikom – svaki kontakt je zabranjen. Sportovi s letećim diskom u pravilima imaju utkani fair play, zato i na svjetskim natjecanjima nema sudaca, tj. igrači sude sami sebi. Kroz igru se uče odgovornom ponašanju razvijajući socijalno-emocionalne vještine, što je uz fizičko kretanje i uživanje u igri, jedno od temeljnih ciljeva programa.

Završna aktivnost programa biti će organizirano završno natjecanje na kojem će polaznici imati priliku pokazati stečene vještine.

Raspored događanja:

1.      Kamp letećeg diska – 7.10., subota, Velika, NK Papuk (pomoćno igralište), od 10-14h
2.      Kamp letećeg diska – 20.10., petak, Nova Gradiška, NK Sloga od 12:20-16:20h
3.      Završno natjecanje – 22.10., nedjelja, Jezero Bačica, Cernik, od 10-14h

O HFDS-u: HFDS objedinjuje sve klubove u Republici Hrvatskoj koji se bave sportovima s letećim diskom. Pridruženi je član Hrvatskog olimpijskog odbora od 2018. godine te član Svjetske flying disc federacije. HFDS je sudjelovao u organizaciji i partnerstvima na Europskom ekipnom disc
golf prvenstvu u Varaždinu 2021. godine, Svjetskom ekipnom disc golf prvenstvo u Varaždinu 2022. godine i Regionalnim kvalifikacijama za Europsko klupsko prvenstvo u ultimate (EUC) 2022. u Zaboku.

O nositelju programa: Mladen Šop, profesor kineziologije, predsjednik Flying disc kluba Nova Gradiška, bivši rukometni trener i organizator raznih sportskih događanja, između kojih su prvenstva u ultimate frizbiju i organizacija službenog kola Hrvatske disc golf lige. Uveo je u školski
program nastavnu temu: Sportovi s letećim diskom te održao seminare za sve nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Aktivno se bavi i promovira sportove s diskom zadnjih 4 godina.

TEKST: S. P.       FOTO. Flying disc klub NG

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn