KALENDARI KOJE VRIJEDI IMATI – Kalendari požeškog muzeja i knjižnice kao dragi pratitelji kroz godinu i vrsni promotori kulture

Datum objave: 09. 1. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Kalendar je potreban i učinkovit pratitelj kroz 365 dana. Znaju to Gradski muzej Požega i Gradska knjižnica i čitaonica Požega jer njihovi kalendari su ne samo potrebni i učinkoviti već i informativni i upečatljivi.

Baš kako i priliči ustanovama u kulturi, koje svoje djelovanje oslanjaju na tradiciju i vlastite postojeće vrijedne resurse prateći pri tom trendove, požeški muzej i požeška knjižnica potrudili su se da nam budu dragi pratitelji kroz godinu.

Gradski muzej Požega već tradicionalno oduševljava tematskim pričama koje predstavlja na svojim kalendarima predstavljajući tako i dio svog blaga koje čuva u fundusima. Ove godine, kada muzej bilježi i 95 obljetnicu, kalendar su sačinili malim izborom fotografija iz vrijedne i bogate Zbirke fotografija i negativa koja trenutno broji više od 7 350 muzejskih predmeta, a vezana je uz povijest Požege i njenih građana, prirodne ljepote, gradske ulice i trgove, gradska društva i drugo.

Bogata zbirka nastala je prikupljanjem fotografija prvog osnivača i kustosa Julija Kempfa, terenskim prikupljanjem kustosa te raznim donacijama Požežana i istaknutih požeških obitelji od osnutka muzeja do danas. Ovim kalendarom željeli smo svojim sugrađanima omogućiti uvid u neke od najljepših fotografija ove bogate zbirke,” poručuju iz Gradskog muzeja Požega. I doista, u tome su potpuno uspjeli jer teško je odlučiti se koja fotografija od njih 12 više privlači svojom pričom, ljepotom i blagim daškom nostalgije, ali i novim spoznajama koje nam u trenu oka, nudi o našoj Požegi i Požežanima.

Gradska knjižnica i čitaonica Požega sačinila je kalendar koji je kao mali “dnevnik čitanja”. Jer, naravno u knjižnici je prvo “Čitam”…

Stoga listajući kalendar čitate preporuke ( mali podsjetnik ako baš taj mjesec niste sigurni što bi zatražili od svog knjižničara), ali imate i prostora nešto zapisati, zabilježiti naslov koji vas zanima ili citat koji želite zapamtiti.

Ovi kalendari imaju mnoge odlike, a među njima je i ona da pristaju na svaki stol bez obzira u kom gradu, mjestu ili državi se taj stol nalazi. Oni su informativni, praktični, lijepi i recimo na kraju i to – pravi promotori naše Požege i njene kulture. Baš kako to kulturne ustanove jednog grada i trebaju biti.

Želite li više doznati o ovim kalendarima, posjetite Gradski muzej Požega i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Požega.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn