JUBILARNI 10. ŠTAMPAROVI DANI U PLETERNICI – Stručno edukacijski simpozij u znaku zdravih stilova života

Datum objave: 08. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Kao i prethodnih godina Štamparovi dani svečano su danas otvoreni u prostorijama Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica. Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar zajedno s Europskim udruženjem za higijensko inženjerstvo i dizajn (EHEDG) , Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Osijeku te Panonskim institutom za narodno zdravlje ali i brojnim drugim suorganizatorima ovogodišnji su organizatori simpozija o zdravim stilovima života.

Sudionike simpozija s nekoliko riječi pozdravio je predsjednik Organizacijskog odbora dr. Ivan Vukoja: “Dobrodošli na desete jubilarne Štamparove dane, dobrodošli na kongres koji je nadrastao studentske dane već davnih godina. Bit Štamparovih dana nije da se mi nalazimo radi sebe, nego da pričamo o stvarima o kojima se nedovoljno priča u Republici Hrvatskoj i zbog toga s ponosom mogu predstaviti da se već 10 godina od 6. do 9. prosinca u okolici Brodskog Drenovca održavaju Štamparovi dani i to u rodnom mjestu našeg učitelja Andrije Štampara. Štamparovi dani su troetapni simpozij, prva etapa jest temeljena na Štamparovim načelima življenja i djelovanja liječnika, biti liječnik nije biti u ordinaciji nego djelovati preventivno među populacijom, na njihovim radnim mjestima, domovima.Druga etapa simpozija jesu radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom, a treća etapa predstavlja cjeloživotno učenje i zbog toga smo se okupili.”

Dr. Vukoja je potom nastavio o počecima rada udruge te naglasio: „U našoj dragoj Slavoniji koja se napatila u Domovinskom ratu te u posljednje vrijeme, gdje ljudi koji bi trebali ostati ovdje, trebali razvijati ovu sredinu, ostaju pesimistični. Upravo ovakvim ponašanjem, ovakvim simpozijima, ovakvim stavovima želimo javno dati do znanja da postoje oni koji će se truditi dalje da se to ne događa, postoje i oni koji će se i dalje truditi i širiti dašak optimizma i oni koji će i dalje poštenim radom pokušati osigurati ostanak i opstanak, te uvjeriti one koji nas trebaju, naše pacijente, naše sugrađane da neće biti sami, da će zdravstvena zaštita biti i dalje dostupna,“ zaključio je Vukoja.

S nekoliko riječi sve prisutne pozdravila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić: „Kao što smo i čuli udruga je krenula prije 10 godina, prošli su teške trenutke, međutim deset godina je vrlo kratak period za streloviti uspon kakav je Udruga narodnog zdravlja A.Štampar ovdje ostvarila. Okupiti vas brojne znanstvenike, zdravstvene djelatnike, progovoriti o problemima koji nas tište, surađivati, osvještavati da je ovdje rođen Andrija Štampar u jednom malom mjestu Brodskom Drenovcu, ono što je poruka, da se još jače trebamo založiti da doktor A.Štampar u svom rodnom Brodskom Drenovcu dobije svoj prostor, prostor u kojemu će naša djeca učiti kakav je velikan živio među nama“.

Sudionike simpozija pozdravili su i prof. dr. sc. Drago Šubarić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, u ime međunarodnog organizacijskog odbora prof.dr.sc. Midhat Jašić, u ime znanstvenog odbora prof.dr.sc Marijan Klarica te akademkinja Vida Demarin u ime Razreda za medicinske znanosti HAZU-a.

Glavna tema simpozija promocija je zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Svrha simpozija obrade su najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, poseban osvrt dan je na cjelovit pristup čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne.

Simpozij „Zdravi stilovi života“ koncipiran je kroz sedam sesija provedenih tijekom jednog dana, dok su se jučer održali satelitski simpozij zdravstvenog turizma i javnog zdravstva te poster sesija. Također, govorilo se o prevenciji kroničnih bolesti te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca te sveopće javnosti.


Jubilarni, deseti Štamparovi dani bili su povod za dodjelu zahvalnica zaslužnim pojedincima i to za poseban doprinos, podršku razvoja te ciljeva udruge i promicanje javno-zdravstvene svijesti.

TEKST: Alan Nedela       FOTO: A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn