JOŠ JEDNO VRIJEDNO PRIZNANJE – Ilijana Lončar sudjeluje na međunarodnoj Konferenciji o strategiji plesa

Datum objave: 28. 5. 2015. | Kategorija: Kultura

20422_864676793601459_7599886853930923304_n

POŽEGA/ ZAGREB – Plesna pedagoginja Ilijana Lončar sudjelovat će kao gost-predavač na međunarodnoj Konferenciji koja se od 29. od 31. svibnja održava u Zagrebu u sklopu najvećeg regionalnog plesnog festival, 32.Tjedna suvremenog plesa. Ilijana će održati prezentaciju na temu “Djelovanje umjetnika izvan središta kulture kroz povezivanje”.

32. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 29. svibnja do 20. lipnja. Uz brojne plesne predstave, ovogodišnje izdanje festivala nudi plesne radionice, razgovore, te filmske projekcije, a započet će posebnim naglaskom na hrvatsku selekciju i uz međunarodnu konferenciju (29. do 31. svibnja), na temu Strategije plesa. Konferenciju organizira Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) uz potporu EUNIC Hrvatska, koja okuplja europske centre za kulturu u Hrvatskoj te u suradnji sa Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH).  Kroz razgovore, diskusije i prezentacije predstavnici plesnih organizacija i odabrani plesni stručnjaci sagledat će problematiku održivosti plesa danas i viziju za budućnost. “U okviru socijalnih, ekonomskih i političkih previranja i transformacija kojima smo svjedoci proteklih godina, pa i desetljeća, te u trenutku kada suvremeni ples u Hrvatskoj doživljava jedan od najdinamičnijih, ali i najkrhkijih trenutaka u svom razvoju, s obzirom na trenutno stanje kako financiranja, tako i infrastrukture, a koja se ogleda u (ne)prisutnosti u medijima  (a opet svjedočimo da je pokrenut i TV-program na temu plesa!), postavlja se pitanje kako sagledavamo budućnost plesa na ovim područjima, ali i u okviru šireg europskog konteksta” ističu organizatori.

il-fest

Ilijana Lončar održat će prezentaciju  na temu „Djelovanje umjetnika izvan središta kulture kroz povezivanje “ koja je baš “krojena po njenoj mjeri”. Jer, u 15 godina djelovanja i brižnog njegovanja plesne umjetnosti u maloj sredini koja je nerijetko bila sklona pokazati i više od nerazumijevanja,  Ilijana je stekla status, iskustvo i rezultate vrijedne divljenja o kojima doista ima što reći i najširoj stručnoj javnosti.  “Mene je jako ugodno iznenadio poziv u ovako probrano, stručno društvo i s posebnom tremom nastojim se što bolje pripremiti i prezentirati svoja nastojanja razvijanja suvremene plesne umjetnosti i odgoja djece i mladih u Požegi. Upravo ih to zanima – kako sam kroz petnaestogodišnji rad u ovoj sredini uspjela, koji su izvori financiranja projekata, koji su problemi, ciljevi…” Recimo i to da je Ilijanino izlaganje na redu 31.05. nakon što sa svojim plesačima 29.05. odradi gostovanje u HNK Šibenik i 30.05. u Gradskom kazalištu Trešnja. Izravno s plesnih  putovanja, baš kako je Ilijana sa svojim plesačima navikla.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn