JOŠ JEDAN PLETERNIČKI USPJEH – Odobrena EU sredstva za središnji trg na kojem će biti i jedinstveni Muzej bećarca

Datum objave: 07. 2. 2017. | Kategorija: Društvo

DSCN6330

PLETERNICA – Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić na konferenciji za novinare predstavila je danas još jedan projekt koji potvrđuje pleternički uspjeh u privlačenju EU sredstava. Riječ je o projektu međugranične suradnje vrijednom 17,5 milijuna kuna iz kojeg će Pleterničani dobiti središnji trg te čvrste temelje za kulturno-turističku priču o Muzeju bećarca. Trg je projektirao poznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan koji je nazočio konferenciji za novinare.

Prema istraživanju Instituta za javne financije Grad Pleternica uvršten je u top deset gradova po povlačenju sredstava iz Europske unije za razdoblje 2014. istraživanje je bilo u 2016 godini i stoga ne čudi uspjeh grada Pleternice koji je s partnerima na prošlogodišnjem natječaju Inter-reg IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora odabran na listi odobrenih projekata za financiranje počevši od 2017. godine. Ukupno je odobren 21 projekt – pet projekata na području turizma za što se i grad Pleternica kandidirao. Nositelj su projekta  s partnerima Općinom Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine, Poduzetničkim centrom Pleternica, TZ Grada Pleternice te Kulturno-informativnim centrom iz Tomislavgrada koji je nositelj njihovim kulturnih i turističkih aktivnosti na svom području. Glavnu ulogu u ovoj priči ima – bećarac, kaže gradonačelnica Jozić.

DSCN6322

“Poznato je da je Grad Pleternica prije tri godine zaštitio ime Muzeja bećarca kao prvog i jedinog muzeja bećarca u svijetu. Općina Tomislavgrad to isto učinila je s Muzejem gange i hajdučke družine, tako da su ta nematerijalna kulturna dobra, bećarac i ganga, bećarac zaštićen od strane UNESCO-a, a ganga upisana u registar kulturne nematerijalne baštine zapravo okosnica cijelog našeg projekta koji je odobren za sufinanciranje pod nazivom “Kulturna ruta bećarca i gange”. Cilj projekta je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine – bećarca i gange – koji će postati turistička kulturna atrakcija Pleternice i Tomislavgrada, popraćena novom infrastrukturom. Predstavljanje projekta bit će nakon potpisa ugovora koji se očekuje kroz sljedećih mjesec dana, a početka provedbe projekta trebao bi biti od 1. travnja kojom će Pleternica dobiti novi središnji gradski trg na prostoru današnje male tržnice, iza benzinske pumpe prema rijeci Orljavi. Umjesto gradske tržnice postat će novi gradski trg i nova turistička infrastruktura u samom gradu,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Ukupna vrijednost projekta je 17,5 milijuna kuna, Europska unija sufinancira 85 posto sredstva – deset milijuna kuna dolazi u pleternički projekt pri čemu Grad Pleternicu, TZ Grada Pleternice i Poduzetnički centar sufinanciraju s 1,5 milijuna kuna, a ostatak od 7,5 milijuna kuna iznos je koji odlazi partnerima iz Tomislavgrada. U prvoj fazi izgradnje središnjeg gradskog trga, gradi se i Muzej bećarca kao centar za posjetitelje ili interpretacijski centar. Središnji trg bit će izgrađen odobrenim sredstvima ove međugranične suradnje, a sam muzej bit će izveden u roh bau izvedbi pa Pleterničani očekuju potporu i resornih ministarstava te Europske unije za njegov potpuni završetak.

DSCN6327

Idejno urbanističko rješenje potpisuje poznati arhitekta Andrija Rusan (autor požeškog Groblja Krista kralja) koji je predstavio neke detalje projekta. ” Ovaj projekt je za nas veliki izazov i uvjereni smo kako ćemo, jednog dana kada bude gotov, s velikim ponosom moći reći da smo u suradnji s gradonačelnicom, s građanima, s izvođačima na kraju napravili nešto što će ostaviti trag u ovom gradu, što će doprinijeti identitetu Pleternice za jedno duže vrijeme. To je projekt trga s muzejem koji je zapravo jedan gradski krajolik na kojemu su tribine, tu je zgrada muzeja koja će predstavljati barijeru prema benzinskoj pumpi, koju ne možemo ignorirati ali ćemo ju uklopiti na primjereni način. Inspiracija za ovaj trg je jedan internetski snimak slavonskih polja različitih boja i s velikim veseljem smo razvijali tu ideju tako da su plohe trga direktno inspiracija slavonskih polja,” naglasio je arhitekta Rusan dodajući kako će se uz cijelu priču povezati i niz drugih projekata i međunarodnih radionica koje će zasigurno doprinijeti razvoju cijele pleterničke ideje. Gradska tržnica bit će smještena južnije od prostora trga, a za nju je već pripremljena dokumentacija i čeka se pogodan natječaj na koji će grad Pleternica prijaviti i ovaj projekt.

TEKST: S. Pok      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn