“JEDNA OD SESTARA” U POŽEGI – Doktorica kazališne čarolije zagrijala srca i užarila dlanove Požežana

Datum objave: 02. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Humorna monodrama Kordelije Paladin „Jedna od sestara“, u kojoj igra mlada osječka glumica Katica Šubarić i kojoj je ovo doktorski umjetnički praktični rad, gostovala je u Gradskom kazalištu Požega.

Predstava u produkciji Teatra Fort Forno iz Bala, u režiji Roberta Raponje donosi priču o sedam žena, ali i priču o pravu na vlastite izbore, životne potrage i samoostvarenje. I sve to kroz jedan, umjetnički formiran, dah izvrsne Katice Šubarić. Uz redateljsku podršku, Katica je strastvena glavna junakinja Irena, ali na krilima božice Thalije, koristeći umješno glumačka sredstva, pred nama se transformira fluidno i uvjerljivo u sve sestre, u majku i vremešne bake. Propituje pri tom životna pitanja, ona na površini i ona duboka, nasmijava nas, zavodi i uvjerljivo vodi kroz prostore koje može ponuditi samo čarobna simbioza – kvalitetan tekst, iskrena strast i zanatska izvrsnost. Sve to i više od toga požeška publika je vidjela, osjetila i konačno nagradila mladu doktoricu kazališne čarolije do ganuća dugim pljeskom. Kako je riječ o doktorskom umjetničkom radu, svoje oduševljenje svi u publici imali smo priliku iskazati i na upitniku.

A što smo ispunjavali? “To je upitnik za publiku jer me zanima kako publika prihvaća i percipira ovu predstavu, kakvi su dojmovi, dali sam uspjela ono što sam htjela postići – da publiku učinim aktivnim čimbenikom u predstavi, da se uključi u cijeli ovaj proces razvoja mlade djevojke Irene, njene konačne odluke da se bavi onim što voli,” kaže nam Katica.

Na pitanje zašto se odlučila postati – doktorica kazališne umjetnosti, odgovara u dahu. “Došlo je to iz potrebe da istražujem, da pišem o glumi, to sam radila u svoje slobodno vrijeme, ali bilo mi je izazovno istraživati dublje. Na ovaj način čovjek se natjera da ide još više u tom smjeru, da istražujem, da isprobavam još neke glumačke tehnike i elemente kroz samu predstavu. Nešto što je Brecht rekao da funkcionira, želim vidjeti kako doista funkcionira u praksi, ” kaže Katica. Veseli obnovljena suradnja Gradskog kazališta Požega s Katičinom Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku pa ćemo mladu umjetnicu te njen rad sa studentima zasigurno češće vidjeti na požeškoj sceni.

“Znate, ispunila sam listić i dodala sam na kraju mladoj glumici – veći ste od najvećih” povjerila mi se jedna gospođa na izlasku nakon predstave. Bilo mi je tako drago… Zbog Irene. Zbog Katice. Zbog kazališta.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn