JEDINSTVENI ZAVRŠETAK NOVOGRADIŠKE PROSLAVE – Retrospektivnom izložbom Tomislava Petranovića, novoobnovljeni Gradski muzej otvorio vrata posjetiteljima

Datum objave: 21. 12. 2016. | Kategorija: Kultura

m2

NOVA GRADIŠKA – Sjajno je sinoć ( utorak, 20.prosinca) bilo zvati se Novogradiščaninom! Na kratko živjeti i udisati urbanost, a onda se  nahraniti kulturom i umjetnošću.Onakvom kakve se ne bi postidjele ni svjetske metropole, ali i onom čiji su korijeni zauvijek čvrsto ukopani u temelje nekadašnjeg Friedrichsdorfa. Svečanim otvorenjem rekonstruirane zgrade Gradskog muzeja i retrospektivnom izložbom Tomislava Petranovića ( slikara kojeg umjetnički znalci i svjetske galerije poznaju pod pseudonimom Rvat i Thoma ) službeno su završili sadržaji proslave 268.rođendana grada, najavljujući istovremeno, neke nove (stare) pozitivne trendove, vraćajući gradu, korak po korak, esenciju urbanosti.

Bio je to događaj kakav se ne propušta ,ali i događaj čiji su značaj i veličinu, na sreću, prepoznali mnogobrojni Novogradiščani, dokazujući još jednom kako grad prije svega čine ljudi, ali i kako smo sredina gladna kulture i umjetnosti. Jer, uz predstavnike „poštene inteligencije“, one koji se na „eventima“ ove razine osjećaju kao kod kuće, događaj su, osobnim dolaskom, pozdravili i prepoznali i brojni drugi posjetitelji-zaljubljenici u slikarstvo, pjesnici i lutalice, znatiželjnici i lokalpatrioti.  Na kraju krajeva, opus Novogradiščanina Tomislava Petranovića, nastajao tijekom proteklih pola stoljeća, takav odaziv i zaslužuje. Jer, riječ je o slikaru bez kojeg ( pišu tako i svjetske likovne enciklopedije), uz Generalića i Croatu, ne bi bilo ni čudesne hrvatske naive, osebujnom umjetniku, „slikaru fantastičnih vizija, maštovito isrctanih pojedinosti“, koji je tijekom iznimno dugog i kreativnog stvaralaštva sudjelovao na više od 100 skupnih i 25 samostalnih izložbi,  slikaru čija djela krase sve relevantne svjetske galerije, ali i slikaru koji je, imenom, prezimenom i djelom, odavno zadužio svijet.

m9

Na sreću, i grad koji ga je oblikovao, konačno ima prostor dostojan njegovog djela.  Zbog svega toga, retrospektivna izložba Tomislava Petranovića zaokružena reprezentativnom monografijom u izdanju novogradiškog Gradskog muzeja, s nadahnutim tekstom akademika dr.sc.Tonka Maroevića, istinski je rođendanski poklon gradu, ali i šećer na kraju još jedne novogradiške godine. Jer, naš se Toma ovom izložbom i više nego simbolično vratio kući. Sretan i ponosan, mada, zbog godina i bolesti, ne i osobno prisutan, kako je otvarajući izložbu, prisjećajući se slikareve, ali i prošlosti grada, u slikarevo ime, rekao njegov sin, kazališni redatelj Silvije Petranović, još jedan od onih brojnih poznatih Novogradiščana, koji su vodom ili zrakom ovdašnjim, pokupili i talent umjetnički.I nije samo što je naš, Novogradiščanin, ali riječ je uistinu o umjetniku svjetske kvalitete, umjetniku čiji je opus stručnim riječima predstavio akademik Maroević, rekavši kako „nije lako ocrtati stvaralačku amplitudu Tomislava Petranovića. Jer, rezultat je djelo koje od zavičajnih premisa kreće prema kozmopolitskom i univerzalnom, djelo koje je izazove duha vremena i poticaje prostora življenja ,znalo procijediti kroz individualni filtar Tomislava Petranovića-pa bio on Rvat ili Thoma, odnosno i kada je jedan i kada je drugi.“Jednako reprezentativan kao i izložba, novouređeni je prostor zgrade Gradskog muzeja, prostor koji je sugrađanima i posjetiteljima, prvi puta otvorio vrata nakon dugih 9 godina.

m5

Priča sa sretnim krajem o obnovi i rekonstrukciji barokno klasicističke zgrade s kraja 18.i početka 19.stoljeća, graditeljsko spomeničko kulturno dobro zapadnog novogradiškog trga,  u kojem godinama „stanuje“ Gradski muzej, službeno je počela 2008. Priča je to u kojoj su se, dok je muzej radio u egzodusu, na desetak različitih, uglavnom neprimjerenih lokacija,  mijenjali projektanti, nadzorni inženjeri, ali i priča čija je prva faza, uz izniman osobni angažman čelnog čovjeka grada, gradonačelnika Vinka Grgića, ( prema ugovoru, prva faza radova na obnovi zgrade Gradskog muzeja trebala je završiti tek u lipnju 2017.), ali i izvođača radova, gradske tvrtke „Doln“, uspješno dovedena do kraja, sredstvima Ministarstva kulture, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Brodsko posavske županije i Grada Nova Gradiška. I mada je službeno otvoren upravo radi izložbe Tomislava Petranovića, Gradski muzej i sve njegove djelatnike, tek čeka pravi posao.

„Tijekom slijedeće godine uslijedit će radovi na opremanju radnih prostora i pronalaženju vanjskih depoa, s dugoročnim ciljem otvaranja prostora za stalan postav. Jer, i pored novoobnovljene suvremene zgrade, Muzej još uvijek nema dovoljno prostora, obzirom na zavidnu i kompleksnu arheološku, kulturno povijesnu i etnološku građu. Tu su još i adaptacija potkrovlja, pronalazak idejnog rješenja za zapadni, dvorišni dio muzeja, kao i njegova dogradnja, uz nabavu brojnih dodatnih mzejskih sadržaja i opreme, čime bi ovaj prostor učinili atraktivnim, prije svega za Novogradiščane, ali i potencijalne turiste. Na sreću, dovoljno smo kreativna i stručna ekipa, pa ideja ne manjka.“, istaknula je, ravnateljica Gradskog muzeja, profesorica Marija Mihaljević.Uz nedavno nagrađena najbolja idejna rješenja studenata Fakulteta arhitekture iz Zagreba i Splita, u okviru studije o rekonstrukciji najužeg centra grada, planove za novi, suvremeni izgled središnjeg gradskog parka, potencijalno sjajnu ( iako u ovom trenutku, još uvijek tek na papiru), priču o izgradnji jedinstvenog Muzeja Vojne krajine, novobnovljena zgrada Gradskog muzeja, dugoročno bi, uistinu, mogla postati i priča o novoj Novoj Gradiški, njenom drugačijem, suvremenom i urbanom pozicioniranju, ali i toliko potrebnom re-brendiranju. Bio bi to najbolji poklon za sve buduće rođendane, ali i potez kakvim se, korak po korak, gradu polako, ali sigurno vraća epitet urbanosti koji smo, iz ovih ili onih razloga, posljednjih godina izgubili.

TEKST: Simonida Tarbuk/ NGB         FOTO: NGB

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn