JEDINSTVEN PROJEKT U POŽEŠKOM KAZALIŠTU – Večer posvećena baletnoj heroini i mladim nadama

Datum objave: 17. 5. 2016. | Kategorija: Kultura

PLESNI ODSJEK ADU

POŽEGA – Umjetnička organizacija Plesne radionice Ilijane Lončar, Gradsko kazalište Požega te Plesni odsjek Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba i izv.prof.art. Maja Đurinović s Umjetničke akademije u Osijeku ostvarili su jedinstven projekt suradnje u kojem će ljubitelji plesne umjetnosti moći uživati u petak, 20. svibnja 2016. godine. Ulaz je besplatan.

Bit će to večer za pamćenje ispunjena novim spoznajama za sve koji žele potpuni doživljaj plesne umjetnosti. Program počinje u 18:30 u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega jednosatnim predavanjem o liku i djelu slavne hrvatske balerine Mie Čorak Slavenske koja je ostavila dubok trag u plesnoj umjetnosti kako na našim prostorima tako i u inozemstvu. U njenu čast Umjetnička akademija u Osijeku provodi cjelogodišnji projekt “2016- Godina Slavenske” u okviru kojeg će izv.prof.art. Maja Đurinović održati predavanje „Mia Čorak Slavenska – sto godina kasnije“ i u Požegi.

“Zajednička je želja  „vratiti“ najveću hrvatsku balerinu i plesačicu u memoriju zajednice, kako stručne tako i u one šire još uvijek skeptične prema plesnoj umjetnosti, i nesigurne spram vrednovanja plesnih umjetnika u kontekstu nacionalne kulturne baštine,” kaže Ilijana Lončar čija je Umjetnička organizacija zajedno s Gradskim kazalištem Požega zaslužna za dolazak prof. Đurinović u Požegu, ali jednako tako i za drugi dio programa – plesni.

mezzanine_439

Nakon predavanja svi zainteresirani moći će pogledati predstavljanje Plesnog odsjeka Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu s početkom u 20 sati. Prilika je to na požeškoj sceni vidjeti mlade plesače koji su budućnost plesne hrvatske umjetnosti. Ako pri tom znamo kako su Požegu odabrali kao jedan od gradova koji poznaju i priznaju značaj suvremenog plesa, užitak će biti tim veći. “U sklopu nastavnog kolegija Izvedbeni projekt treća godina izvedbenog smjera studija suvremenog plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu izlazi s dvije plesne premijere koje kreću na turneju. To je prva generacija studenata plesa u Hrvatskoj koja završava preddiplomski studij s diplomom i namjera je predstaviti ih na mjestima koja prema svojoj programaciji kontinuirano podržavaju suvremeni ples. Turneja Odsjeka plesa planira se stoga u kazalištima poput Gradskog kazališta Požega, Zorinog doma u Karlovcu i Kazališta lutaka Zadar te na festivalu Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu,” pojasnila je Ilijana.

Mladi umjetnici izvest će predstave “I (ne pipkaj ništa) jer će ne stati be šumno” i “Students of images”, a koreografi su renomirani hrvatski umjetnici Matija Ferlin i Nikolina Pristaš. Ulaz na predstave je besplatan.

TEKST: S. Pok     FOTO: facebook

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn