JAVNA RASPRAVA O LIKOVNOM RJEŠENJU MASKOTE NOVE GRADIŠKE: ZINGY- simpatična kuna bjelica u bojama grada

Datum objave: 27. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Kuna bijelica, krznašica stalno nastanjena u Slavoniji, simpatična životinjica po imenu Zingy „odjevena“ u boje grada, mogla bi postati zaštitni znak Nove Gradiške. O budućoj maskoti grada koju je osmislila mlada akademska umjetnica Jelena Kovre a grafički je obradio dizajner Mario Mrnjec, odlučivat će Novogradiščani na javnoj raspravi do 8.prosinca 2018. godine.

Zingy land, Zemlja igre i zabave Nova Gradiška, novi je projekt Turističke zajednice grada i nastavak višegodišnje „priče“ čiji je cilj grad pretvoriti u destinaciju poželjnu za djecu i mlade. Uz novouređena dječja igrališta u svim mjesnim odborima, teniski teren, sportsko rekreacijski centar Ivo Petranović, Šetnicu novogradiških zanimljivosti, dio šarene priče je i park u naselju Urije, budući prostor Zingy land-a, zamišljen kao spoj zabave, igre, kreativnosti, fitnessa, sporta i druženja. Riječ je o zanimljivom parku organiziranom u pet zona, opremljenom u funkcionalno zaokruženu turistički atraktivnu cjelinu, na površini od oko 10 tisuća kvadratnih metara, budućem omiljenom okupljalištu i mladih i starih.Od projektom predviđenih pet zona, do sada su uređene Zona igre u kojoj je dječje igralište s gusarskim brodom i ostalim igralima, zona Zingy kampa-izletište, opremljena s dva roštilja, setovima stolova i klupa i Fitness zona sa spravama za rekreaciju i vježbanje na otvorenom.

U slijedećoj fazi planiraju se još urediti Adrenalinska zona s adrenalinskim parkom i Zona sporta na kojoj će biti postavljeno polivalentno igralište s konstrukcijom za košarku i mini nogomet. Turistička zajednica kao nositelj projekta Zingy land, u suradnji s Društvom naša djeca, vrtićima i školama, na budućem zabavno-sportskom hot spotu grada, planira osmisliti brojne sadržaje poput natjecanja i edukativnih radionica, u kojima će posjetiteljima „društvo praviti“ ZING-y, maskota grada, čije je ime akronim naziva projekta Zemlja Igre Nova Gradiška.

Osim na prostoru naselja Urije, gdje mu je „prirodno stanište“, lik Zingy-a bi bio prisutan i na svim značajnijim gradskim događanjima, a koristile bi ga i ustanove, institucije, gradske tvrtke i udruge i za vlastite promotivne i edukativne aktivnosti.

Prema predloženom likovnom rješenju koje je osmislila novogradiška akademska umjetnica Jelena Kovre a grafički oblikovao dizajner Mario Mrnjec, ZINGY je kuna bjelica, simpatična, okretna i vješta krznašica stalno nastanjena u Slavoniji, u blizini naselja, obučena u sportsku majicu u bojama grada, s prepoznatljivim logom „Ja volim NG“. Kuna je, osim toga, iznimno vezana i za hrvatsku povijest i naziv valute, jer krzno je služilo kao sredstvo naturalnog plaćanja i plaćanja poreza. Hoće li Nova Gradiška uskoro dobiti maskotu grada i hoće li to biti ZINGY odlučivat će građani na javnom savjetovanju, do 8.prosinca, do kada prijedloge, mišljenja i primjedbe, mogu slati Turističkoj zajednici.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn