IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – Novogradiški vijećnici na kratko u klupama i prije jeseni

Datum objave: 24. 8. 2017. | Kategorija: Društvo

NG

NOVA GRADIŠKA – Novogradiški su gradski vijećnici godišnje odmore na kratko prekinuli zbog izvanredne sjednice gradskog vijeća. Žurnost su nalagale okolnosti, jer, kako je, u ime Kluba SDP-a rekao Marijan Radić, „gospodarstvo nema alternativu“.

Jučer sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška imala je tek dvije točke dnevnog reda. Jedna je izvješće mandatnog povjerenstva, a druga-donošenje Odluke o davanju odobrenja za sklapanje Ugovora o unosu stvari.Ovu prvu, proceduralne naravi, bilo je potrebno „odraditi“ zbog stavljanja u mirovanje mandata dosadašnjeg gradskog vijećnika Željka Bigovića, kojega će u „klupama“ od jeseni zamijeniti slijedeća izabrana na listi, Marija Karlovčan Subić.

Unatoč početnoj suzdržanosti HDZ-a, novogradiški su gradski vijećnici na izvanrednoj sjednici, zajednički donijeli odluku kojoj se Gradskoj tvrtki CEKOM/Centar za kompetenciju za napredno inženjerstvo, kao pravnom subjektu osnovanom radi poticanja gospodarskog razvoja putem primjene istraživanja i razvoja, te komercijalizacije inovacija u poslovnom sektoru, prebacuju CNC strojevi u vlasništvu grada. Na taj će način biti povećan temeljni kapital CEKOM-a, neophodan za zadovoljavanje formalnih uvjeta natječaja za sredstva Europske unije namijenjena novim tehnologijama. Riječ je o projektu koji je uspješno prošao prvu fazu ocjenjivanja, ali je i izabran kao jedan od 34 prijavitelja koji se uopće mogu prijaviti na poziv. U okviru projekta planirana je realizacija izgradnje i opremanja istraživačke infrastrukture, površine oko 3 tisuće kvadratnih metara, vrijednosti oko 42 milijuna kuna, nabava tehnološke opreme vrijedne 30 milijuna kuna, kao i provedba deset kolaborativnih razvojno istraživačkih projekata tijekom tri godine,  nakon izgradnje objekta vrijednog 30-ak milijuna kuna. Ukupno, riječ je o projektu teškom više od 100 milijuna kuna, ali i priči od neprocjenjivog značaja za novogradiško gospodarstvo, jer u provedbi projekta planirano je sudjelovanje čak devet partnera-Industrijskog parka , tvrtki Hladni val, Klimaoprema, Migautomatika, Altpro, Atlantic Multipower, Clarum, ININ informatički inženjering, te Strojarskog fakulteta iz Slavonskog Broda.

Jedan od zahtjeva natječaja potrebnih za dobivanje makismalnog broja bodova, a time i željenih europskih sredstava, je i dokapitalizacija Industrijskog parka s već postojećim strojevima koji su u vlasništvu Grada, što je i razlog sazivanja Izvanredne sjednice. Jer, riječ je o „kiksu“ za diskvalifikaciju, koji je, znamo li kako je, uz izvjesnu privatnu tvrtku iz Osijeka, novogradiški Industrijski park jedini u Slavoniji prošao prvu natječajnu fazu, nedopustiv. “Ovo je ulaganje u budućnost i druga najvažnija investicija. Manimo se politikanstva i radimo za dobrobit Grada, jer gospodarstvo nema alternativu“, poručio je, u ime Kluba SDP-a, Marijan Radić. Prijedlog je, iako je napomenula kako bi voljela vidjeti bilancu poslovanja, podržala nezavisna vijećnica Marijana Škara Ivković, jer, kako je rekla, „dobre stvari treba podržati“, a onda, nakon pojašnjenja gradonačelnika Vinka Grgića i direktora Industrijskog parka Bernarda Kurjakovića na brojna upućena pitanja, u ime Kluba vijećnika HDZ-a, i Ljiljana Lukačević. Jer, kako je rekla, „HDZ je u svakom slučaju za razvoj gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta , a projekt ovakvih razmjera i potencijala, to, zasigurno  jest .Osim toga, naše su se primjedbe svodile uglavnom na manjkavosti u pripremi materijala za sjednicu, a i one su, nakon što smo dobili odgovore na sva postavljena pitanja, riješene. „

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: novagra.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn