IZLOŽBA ŽELJKA RADMIROVIĆA U POŽEGI – Četiri desetljeća umjetničke strasti koja otvara oči i budi spoznaje

Datum objave: 03. 7. 2018. | Kategorija: Kultura

nas 2

POŽEGA – U sklopu ciklusa “Požeška šetnja muzejskim ljetom” u velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega od 3. srpnja do 16. srpnja svoja likovna djela izlaže požeški slikar Željko Radmirović. “Vodi se tu borba između Erosa i Tanatosa, ljubavi i smrti, kreativna borba s bojom i oblicima koja je obilježila 40 godina Željkovog života. Kombinacija svih motiva, bogata ikonografija koja traži razmišljanje, zasigurno će u svakom od nas pronaći predanog promatrača jer nakon svega – ostaje umjetnost,” rečeno je na otvorenju izložbe.

Četiri desetljeća umjetničkog stvaranja – životna priča u četiri riječi kultnog požeškog slikara Željka Radmirovića, otvorena je danas pred Radmirovićevim sugrađanima. Željko Radmirović autentična je kreativna figura na požeškom likovnom nebu. Samozatajan i iskren do ekstrema, otvoren novim pristupima i umjetničkim izazovima, zatvoren kompromisima i podilaženju publici odabrao za svoju malu retrospektivu 30-tak djela iznimne vrijednosti koja svjedoče o njegovom umjetničkom sazrijevanju i vrlo čitkoj životnoj filozofiji.

nas

“Na ovoj izložbi izložena su djela koja kucaju srcem našeg Željka Radmirovića. To su različiti stilovi, mogli bi reći različiti stilovi ekspresionizma jer sve ono što je on osjećao u životnim trenutcima izražavao je svojim slikama. Njegove tragične slike režu poput žileta, druge nas vraćaju vremenu renesanse, idiličnom, nadrealističnom romantizmu – međutim, sve slike kada ih pratite iz godine u godinu dovode do neobičnog spoznanja – sve su one i tragične i sretne i romantične baš kao i život.,” rekla je muzejska savjetnica Lidija Španiček predstavljajući Radmirovićev opus.

nn

Vodi se tu borba između Erosa i Tanatosa, ljubavi i smrti, kreativna borba s bojom i oblicima koja je obilježila 40 godina Željkovog života. Kombinacija svih motiva, bogata ikonografija koja traži razmišljanje zasigurno će u svakom od nas pronaći predanog promatrača jer nakon svega ostaje umjetnost. Jer, kako kaže jedna lik iz romana Idiot od Dostojevskog – zar je istina da će umjetnost pobijediti svijet? Da, to potvrđuje ova izložba, to je zapravo prava istina,” zaključila je Španiček. Izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

nnn

“Ono što mene oduševljava, činjenica je da talent, želju za umjetnošću i stvaranjem ništa ne može zaustaviti.l Naš umjetnik je bez formalnog školovanja, a osjeti se snažna energija, ogroman talent koji je izašao na svjetlo i boje koje fasciniraju svojim promišljenim skladom. Sve to glasna je poruka svima nama da ono što imamo u sebi, ono što nosimo pokažemo kako bi svi uživali u svim našim talentima, jer svatko od nas u sebi nosi nešto posebno. Željko je imao tu dragocjenu hrabrost, ogromnu umjetničku volju i želju da nam to pokaže kako bi svi uživali. Pozivam sve koji imaju takva nagnuća i talente da slijede Željkov trag, da se otvorimo jednim prema drugima i da zajedno stvaramo drugačiji i ljepši svijet i život. Velika mi je čast otvoriti ovako vrijednu izložbu,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

nnnn

“Prošlo je 40 godina i evo tek sad vidim da sam nešto i ipak uradio. Ponekad nešto i napišem. I kada bih se ponovo rodio, sve bih napravio isto. Samo jedno ne bih – ne bi se rodio!” rekao je publici,uvijek vjeran svom iskrenom pristupu Željko Radmirović.  A da se nije rodio, bila bi šteta jer nedostajao bi nam jedan takav likovnjak osobenjak, koji u najboljoj maniri starih majstora boema istovremeno može biti i mračan i duhovit,  čovjekoljubiv i apokaliptičan – jednostavno umjetnik čiji kist u svakidašnje sivilo dodaje ljepotu postojanja.

Izložba je otvorena do 16. srpnja.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn