UZ DAN GRADA I GRGUREVO – Najobuhvatnija izložba o osmanskom periodu u Slavoniji i Požegi

Datum objave: 02. 3. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – “Osijek i šira okolica u osmanskom periodu – Požeški sandžak” naziv je izložbe Muzeja Slavonije u Osijeku autora dr. sc. Mladena Radića koja će biti otvorena 10. ožujka  u 18,30 sati uz Dan Grada Požege i Grgurevo, a trajat će sve do 21. travnja 2016. godine.

Izložba je zajednički projekt nekoliko muzeja Slavonije, Hrvatske i Europe, a prikazano je oko 260 predmeta jedinstvene vrijednosti. “Pokušali smo pokazati  tursko naslijeđe.Prvi put smo utvrdili primjerice da su motivi na tikvicama naslijeđe turskih motiva s njihovog posuđa i tkanina, tu su i predmeti iz 16. stoljeća koje je obilježeno pojavom Turaka, njihovim osvajanjem i onim što su ostavili u materijalnom smislu. Najvećim dijelom su tu arheološki nalazi koje vidimo po prvi puta i koji su jedinstveni jer predstavljaju materijal iz svakodnevnog života onog doba -keramika, porculan, nadgrobni spomenici, oružje. Tu su i medalje koje govore o oslobađanju od turske vlasti koji su sjajni izvori i dokumenti burnih događanja,” pojasnio je autor izložbe Mladen Radić.

nn

“Tambura, rakija, boja, majmun, torba, kapija, šećer – sve ove riječi koje nemaju svoju zamjenu u našem jeziku i koje smatramo hrvatskim riječima, u stvari su turcizmi. Mi danas nismo ni svjesni nasljeđa koje su nam ostaivli drugi narodi, a često ih držimo kao svojima. Već kroz jezik vidimo  da je dugotrajna vladavina Osmanlija za Hrvatsku, za Slavoniju, a onda i za sam grad Požegu, bila presudna za njihovu daljnju povijest,” naglasila koautorica izložbe Ljiljana Marić iz Gradskog muzeja Požega. “Ova, do sada najobuhvatnija izložba o osmanskom periodu u Slavoniji, u Požegu donosi obilje građe koja se do sada nije imala prilike vidjeti u gradu koji je kao sjedište Požeškog sandžaka u to vrijeme bio i glavni grad Slavonije,” dodala je Marić.

Istaknula je i neke zanimljivosti poput ulomka topa, jedinog takvog u Hrvatskoj  koji se inače nalazi u Vinkovačkom muzeju i na njemu je ispisana godina 1529 uz grb Kralja Ferdinanda, tu je i medalja portretom cara Leopolda s popisom zemalja koje su sudjelovale u pobjedni nad Turcima kod Beča među kojima je i Hrvatska te jedinstveni primjerak vojne opreme iz 1660 godine te crkveno zvono koje je bilo zakopano pred Turcima negdje kod Vinkovaca i  503 godine  čekalo je pod zemljom kako bi ugledalo svjetlo javnosti.

nnn

“Ova izložba je do sada najcjelovitiji i najatraktivniji prikaz osmanskog perioda u Požegi. Doista se nikome od naših sugrađana ne smije dogoditi da propusti priliku i ne posjeti izložbu uz simboličnu cijenu od svega pet kuna. Znamo da ima ljudi kojima je i pet kuna previše, znamo da još više onih koji smatraju da kultura ne vrijedni ni tih pet kuna ali ima i onih koji su naš muzej djelovanjem i prijateljstvom zadužili te smatraju da ne trebaju  plaćati ulaznice. Upravo njih pozivamo da svojim primjerom potvrde zdravi odnos prema kulturi i poštovanje prema izložbi kao kulturnom proizvodu te kupe ulaznicu od pet kuna. Samim tim ima smisla i otvorenje izložbe uz besplatno razgledanje na sam dan otvorenja i uživanje u svim popratnim sadržajima,” naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić.

A izložba će biti otvorena uz  ambijentalni prikaz jedne od brojnih kavana koje su u 15. i 16. stoljeću poslovale u Požeškoj kasabi tako da će se posjetitelji moći opustiti uz nargile, tursku kavu i rahatlokum, te uz sevdalinku u izvođenju mlade umjetnice Ružice Maurus i trbušnom plesu u izvedbi plesačica Plesnog kluba Excite. Uz to posjetitelji će dobiti i turski cvijet (tulipan) te  originalni recept vinogradarskog čevapa, malog dijela osmanlijskog naslijeđa kojeg  u Hrvatskoj i Europi jedino njeguju  požeški vinogradari  i to posebice u sklopu Grgureva.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn