IZLOŽBA U POŽEŠKOM KAZALIŠTU – Tatjanine “Držačice ugleda”, čitke, vesele i tako bliske

Datum objave: 10. 11. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  Kao prigodan uvod u zbivanja vezana uz Noć kazališta u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega izložene su skulpture akademske kiparice Tatjane Kostanjević koja već dulje vrijeme živi i radi u Požegi. Izložba pod nazivom Držačice ugleda bit će otvorena do 19. studenoga 2016. godine.

Autorica skulptura i spomenika koji su obilježili požeški javni prostor (Sara Babin Vir, Tesla, Matko Peić), predstavlja nam se ponovo malim, sedamdesetak centimetara visokim  interkativnim, veselim, i zanimljivim skulpturama odlivenim u bronci.Lelujave ženske figurice objedinjene su nazivom “Držačice ugleda” i kako kaže autorica, prava su kazališna izložba jer tu je prevlast kreacije nad imitacijom, tu ima groteske, ironije, humora, igre, interakcije…Držačice ugleda, ugled zahvaljuju Terpsihorama jer nastavak su tog ciklusa koji je požeškoj kulturnoj javnosti predstavljen 2012 godine, ali sada se razvio u drugom smjeru. “Ovim se ciklusom bavim dulji niz godina i očito su nepresušni izvor inspiracije… Naime, kada su umjetnik otvori neki novi ciklus na kojem radi, najčešće su to varijacije na temu gdje dolazi do ponavljanja. Pošto se još uvijek ne ponavljam, nastavljam raditi s još više ženskom pričom kiparski zrelom…I zaista bi bilo zanimljivo da se ovakve skulpture u velikoj dimenziji postave na javne površine. Jer, ljudima se sviđaju, čitke su, vesele i oslobođene spomeničke težine,” rekla je autorica.

nn

Skulpture dodaje nose i zanimljiva imena: Vješta, Razvedena  (razvedena po formi), Zaljubljena, Izuvena, Šašava, Koza… uvijek višeznačno, kako bi promatrač mogao ispričati svoju priču za svaku, najčešće osobnu i tu je i snaga interakcije. Držačice ugleda su i  višenamjenski dizajnerski proizvod jer Držačice ugleda, ukoliko im dopustite, rado će vam pridržati omiljene knjige, diplome i priznanja. “Skulpturu si danas rijetko tko može priuštiti, a pristupačan dizajnerski element jednako je zanimljiv u interijeru,” naglašava Tatjana.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn