IZLOŽBA SLIKA “LENTIKULARI” ZORANA GASHIJA – Ovo je interakcija u kojoj vi djelujete na sliku, a ona na vas

Datum objave: 09. 5. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – “Lentikulari” je naziv jedne specifične izložbe od strane specifičnog čovjeka, Zorana Gashija čije su slike izložene jučer u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega. Izložba obuhvaća slike nastale optičkim postupkom i kombinacijom dvije ili više makulatura (pogrešno otisnuti arci papira koji su višak) koje od gledatelja zahtjevaju kretanje.

“Što se tiče ove tehnike u pitanju je nešto što je specifično na ovim prostorima, ali u nekakvoj svjetskoj umjetničkoj konstalaciji to nije ništa originalno osim mijenjanja rakursa. Svi govorimo o istim stvarima, ljubavi, patnji, boli sazrijevanju, ali mi jedino možemo promijeniti naše poglede kroz mijenjanje rakursa. Ja sam uspio to napraviti keoz jednu vrstu reklamiranja koje se 40-tih godina pojavio u Americi, gdje sam svoju likovnu fascinaciju uveo u jedan novi jezik. Ovaj način je pristupačan za gledatelja i stvorio sam interakciju koju mi umjetnici uvijek želimo postići. Slika se postavi na zid i vi više nemate kontakt s njom, ali kod mene postoji interakcija gdje vi djelujete na sliku, a ona na vas,”pojasnio je Zoran Gashi, rekavši kako je oduševljen Požegom jer kao i njegova umjetnost posjeduje tajnu.

“Kod vas u Požegi je izuzetno lijepo, ovo je jedan šarmantan grad koji ima svoju zanimljivost – ima svoju tajnu. I moje slikarstvo je tajna. Ovo su na početku bile makulature (otpadak iz novina) i ja sam tu makulaturnu formu dorađivao i prerađivao u “meta-makulature”. Tu sam riječ izmislio ja i to znači da je nešto iza otpatka. Kada vi morate zagrebati iz nečega što je već otpadak to može biti duhovni i intelektualni jad. Uspio sam ovo razviti, ali to nije u potpunosti završeno i teba dobiti jedno novo značenje. To je za sada moja likovna tajna,” rekao je Zoran Gashi.

Zoran Gashi pisac je proznih tekstova, pjesnik i slikar koji živi i stvara u Novom Sadu. Autor je više knjiga poezije, drama i eseja kao i romana “Kameo”. Drame su mu izvođene u Novom Sadu, Skopju, Mariboru, Sarajevu, Bitoli, Prištini, Stockholmu i Trstu.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn