IZLOŽBA SLIKA IVANE VONČINA TOPLEK – Ekspresionističko putovanje u „ženstvo“

Datum objave: 04. 6. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – U okviru projekta Pučkog otvorenog učilišta M.A.Relković „Nova Gradiška slika“ čiji je cilj poticanje i promocija kreativnog stvaralaštva, publici se prvom samostalnom izložbom, predstavila Ivana Vončina Toplek.

Nakon što je to krajem svibnja, učinio dr.Radomir Dumičić, poznati lokalni amaterski slikar, novogradiškim zaljubljenicima u umjetnost, prvom samostalnom izložbom, predstavila se i Ivana Vončina Toplek. Organizirana u okviru jedinstvenog projekta POU M.A.Relković „Nova Gradiška slika“, izložba pod nazivom „Žena“, osobno je autoričino putovanje kroz „ženstvo“, učenje i terapija, pogled u ogledalo, ali i svojevrsno razotkrivanje, jer žena, baš poput onih na slikama, može biti snažna i nježna, ratnica i ljubavnica, majka i prijateljica.

„ Iako se na prvu čini feminističkim, ciklus „ Žena“ nikako ne isključuje muškarce. One su tu, na platnu samo stoga, što ih kao žena puno bolje poznajem i razumijem. Čiste i žive, prikazane bez filtera, onakve kakve jesu kada se očiste od nametnutih ljuski i oklopa, spremne pokazati kako žena može biti sve što poželi, pa i ništa, ako tako odluči. Drago mi je što su kritike pozitivne i što sam imala dovoljno hrabrosti i na ovaj način „iskoračiti iz sebe same“. Srce mi je veliko kao kuća što ste to prepoznali i došli me podržati“, rekla je autorica Ivana Vončina Toplek, pozdravljajući mnogobrojne drage goste i prijatelje, poklonike umjetnosti.

Prikazane tehnikom akrila na platnu, snažnim, gotovo muškim potezom kista koji istovremeno ni malo nije lišen ženstvenosti, uglavnom tamnih, crno ljubičastih tonova, „“Žene“ Ivane Vončine Toplek progovaraju o svakoj od nas. Našim snagama i slabostima, osjećajima i potrebama, ženi koja može i zna sama, ali je upotpunjuje muškarac.Onako kao na slikama. Prikazan katkad eksplicitno, katkad skriveno.

Prvu autoričinu samostalnu izložbu slika postavljenu u galerijskom prostoru Doma kulture, otvorile su ravnateljica POU MAR, profesorica Danijela Juranović i profesorica Vjekoslava Bagarić, s kojom Ivanu veže, kako je rekla, „puno više od prijateljstva“.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn