IZLOŽBA “SAČUVAJMO STARE SORTE” – Cjelodnevno druženje zaljubljenika u prirodu i njene plodove u Kulmerovom dvorcu

Datum objave: 20. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Zaljubljenici u stare sorte voćaka, amateri i profesionalci, vrtlari hobisti, rasadničari i voćari iz cijele Hrvatske okupili su se u Cerniku na jedinstvenoj izložbi „Sačuvajmo stare sorte“ u organizaciji mjesne Udruge vinogradara i voćara, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i LAG-a Zapadna Slavonija. Uvod je to u cjelodnevno druženje koje će završiti tradicionalnom eno gastro manifestacijom Dani cerničkog portugisca, koju domaćini, u atraktivnom prostoru Kulmerovog dvorca, ove godine organiziraju po deseti puta.

Želeći potaknuti na veću brigu oko traženja, spašavanja, očuvanja i sadnje starih sorti, ali i ukazati na važnost njihove sadnje, kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama, Udruga vinogradara i voćara Cernik, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i LAG Zapadna Slavonija, drugu su godinu za redom, u ovom obliku i izdanju, organizirali jedinstvenu izložbu „Sačuvajmo stare sorte“.

Riječ je o hvale vrijednoj manifestaciji koja se, već u svom premijernom izdanju, pokazala kao pun pogodak i okupila zaljubljenike u prirodu i stare sorte povrća i voća iz cijele Hrvatske. Da je riječ o „priči“ koju, sa sličnim entuzijazmom, doživljavaju i stručnjaci i amateri potvrđeno je i ove godine, jer osim nekoliko prezentacija i izložbe starih sorti, manifestacija je posjetiteljima ponudila i priliku za razmjenu sjemenja i iskustva, kao i degustaciju proizvoda nastalih od „plodova prirode“- vina i sokova, raznih vrsta kruha i kolača, pekmeza i džemova.

Cjelodnevno događanje u atraktivnom prostoru Kulmerovog dvorca uvod je u Dane cerničkog portugisca, tradicionalnu eno gastro manifestaciju koju članovi lokalne Udruge vinogradara i voćara ove godine organiziraju jubilarni, deseti put. Nakon ceremonije krštenja mošta, mlado će rujno vino, večeras prodisati u čašama.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn