IZLOŽBA O POŽEŠKOM SANDŽAKU – Osmanska osvajanja i naslijeđe kroz povijesni i arheološki materijal

Datum objave: 10. 3. 2016. | Kategorija: Kultura

DSC03607

POŽEGA –  U Gradskom muzeju Požega, uz bogati popratni program otvorena je izložba Muzeja Slavonije u Osijeku “Osijek i šira okolica u osmanskom periodu – Požeški sandžak” autora dr. sc. Mladena Radića. Najobuhvatnija izložba o osmanskom periodu u Slavoniji prigodno je upotpunila obilježavanje Dana grada i Grgurevo, a bit će otvorena sve do 21. travnja 2016. godine.

Izložba  prikazuje 260 predmeta a  zajednički projekt  u kojem su sudjelovali gotovo svi muzeji Slavonije, te nekoliko iz Hrvatske i Europe, a za  njeno prvo gostovanje izvan Osijeka s pravom je odabrana baš Požega koja ima bogatu povijest upravo vezanu uz osmanski period.”Posebno mi je drago što smo ovu izložbu proširili s jednim segmentom koji su kolegice iz požeškog muzeja dodale izložbi a to je Požeški sandžak. Znamo da je Požega bila upravni centar u to vrijeme u Slavoniji. Sama izložba koncipirana je iz dva dijela – 16 i 17. stoljeće, jedan dio predstavlja period  turskih osvajanja od 1526 godine,  dok drugi dio predstavlja period oslobađanja. I to je nešto što prvi puta možemo vidjeti iz ovog dijela Hrvatske i uopće jedan pregled povijesti turskog osvajanja u našim krajevima prezentiran kroz materijal, arheološki i povijesni. Pokušali smo napraviti mali ali sveobuhvatni pregled ovog dugog povijesnog perioda koji je vrlo malo poznat što se tiče materijalnog dijela,” pojasnio je autor izložbe Mladen Radić.

DSC03558

Izložba je otvorena uz zvuke sevdalinke koje je otpjevala mlada umjetnica Ružica Maurus, a posjetitelji su se upoznali i s cerničkim ćuptetama, starim jelom iz turskih vremena kojim se Cerničani i danas ponose pa su osmislili i cijelu gastro-manifestaciju Ćuptetijadu. Posebna atrakcija bio je ambijentalni prikaz jedne od brojnih kavana koje su poslovale u Požeškoj kasabi u 15 i 16. stoljeću. U maloj kavani posjetitelji su mogli popiti kahvu,te okusiti dim nargile zahvaljujući gostima iz Nargila bara iz Slavonskog broda. Ipak, pravo putovanje u doba turskih mehana i meraka Požežanima su priuštile trbušne plesačice Plesnog kluba Excite iz Požege. Meki senzualni pokreti i lelujave marame zavrtjeli su začas kotač vremena.

DSC03620

“Trbušni ples ne poznaje dobne granice, a potrebno je samopouzdanje i spoznaja o vlastitom tijelu. Jer, trbušne plesačice bile su prave umjetnice  koje su poznavale svaki dio svog tijela kako bi  ga znale pokrenuti u određenom trenutku na pravi način,” pojasnila je voditeljica Plesnog kluba Excite Ines Jandroković tek dijelić tajne plesa koji je jednako intrigantan i danas baš kao i brojni drugi segmenti bogatog osmanskog kolorita i naslijeđa. Iako vas do  21. travnja više neće u muzeju dočekati trbušne plesačice, nargile i rahatlokum, izložbu nemojte propustiti! Druga osmanska blaga tamo su vam poslagana kao u bašči ili begovoj avliji.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn