IZLOŽBA “KAD BI DRVEĆE HODALO” – Grigor Vitez u Gradskom muzeju Nova Gradiška

Datum objave: 11. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – „Kad bi drveće hodalo-ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ naziv je vrijedne i sasvim posebne izložbe posvećene liku i djelu oca modernog nacionalnog dječjeg pjesništva otvorene u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Ono što je Ivana Brlić Mažuranić za bajku, a Mato Lovrak za dječji roman, Grigor Vitez je za moderno nacionalno dječje pjesništvo. Potvrđuje to, više od pola stoljeća nakon njegove smrti, i jedinstvena izložba autorove ostavštine, zaslugom Vitezove kćeri Olge, od 2012.godine u posjedu Hrvatskog školskog muzeja, otvorena u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

„Osmišljena i predstavljena kroz dvije boje-zelenu, koja simbolizira prirodu kao najveću inspiraciju Grigora Viteza i plavu, omiljenu autorovu boju, izložba je to, koja kroz dvanaest tematskih cjelina, posjetitelja vodi kroz pjesnikov život i vedrinom, duhovitosti i razigranosti Vitezove lirike, osvaja djecu, a u odraslima budi sjećanja na bezazlenost i ljepotu igre, mašte i slobode djetinjstva.“, rekla je, predstavljajući zanimljiv postav, autorica izložbe „Kad bi drveće hodalo-ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“, Sonja Gaćina Škalamera.

Sastavljena od pjesnikovih osobnih dokumenata, uporabnih predmeta, rukopisa, fotografija, učeničkih radova, hemoretike, tiskane građe, korespondencije sa suvremenicima među kojima je i ruski književnik Nobelovac, Boris Pasternak, izložba predstavlja i vrlo visoke domete izdavaštva iz 60-tih godina 20.stoljeća, dobro poznate Vitezove stihove i nekim prijašnjim generacijama omiljene biblioteke Vjeverica i Jelen. Sve to govori i o značaju autora kojeg struka i kritika smatraju ocem modernog hrvatskog pjesništva za djecu, jednako omiljenog i uspješnog i u ulozi učitelja, prevoditelja i dugogodišnjeg izdavača u izdavačkoj kući „Mladost“.

“Vitezova poetika inspiracija je raznim umjetnicima i umjetnostima, likovnim, literarnim, scenskim i predmet je književnih, lingvističkih i povijesnih istraživanja. Uz iznimno vrijedne i za to vrijeme, stilski prilično revolucionarno dječje pjesništvo, svakako treba istaknuti i važnost Vitezovog uredničkog rada, kao i utjecaj na razvoj dječje književnosti i kulture čitanja.“, istaknula je, zadovoljna činjenicom kako će izložbu ostavštine Grigora Viteza, pjesnika rođenog u Kosovcu kraj Okučana, moći pogledati i Novogradiščani, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, dr.sc.Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica.

Poklonike kulture i Vitezovog stvaralaštva pozdravili su, riječima i autorovim stihovima- ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, dr.Marija Mihaljević i Zrinko Kapetanić, a svečanosti otvorenja izložbe nazočio i prvi čovjek Općine Gornji Bogićevci, načelnik Pavo Klarić. Izložba „Kad bi drveće hodalo-ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ u Novoj Gradiški će se zadržati do kolovoza.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn