IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DUŠANA MIRKOVIĆA – Duletov prozor u vječnost

Datum objave: 15. 3. 2018. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U sklopu proslave Dana grada Požege večeras je u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega otvorena izložba fotografija “Na prozoru” poznatog požeškog fotoreportera i novinara Dušana Mirkovića. Mirković se na ovaj način  požeškoj publici predstavlja nakon četiri godine, a recentna izložba donosi 30-tak reportažnih fotografija nastalih u posljednjih 15 godina, koje u središte pozornosti njegovog objektiva i promatračevog oka postavljaju jedan začudni svijet unutar prozorskog okvira.

Bez Dušana Mirkovića Požega, požeški, slavonski kraj bili bi potpuno drugačiji i to je tvrdnja koju jednostavno ne moramo objašnjavati. Dule, rođeni Požežanin koji je gotovo 40 godina svog profesionalnog i privatnog bića utkao u novinarsko i kulturološko tkivo svog grada i zavičaja, otvorio je “ladice” svoje foto-arhive, zavirio, zagrabio i nonšalantno, uz bećarski osmijeh, raširio pred brojnim poklonicima i poštovateljima prozor svog autorskog svijeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A “Na prozoru” su, zahvaljujući njegovom objektivu, ostali ovjekovječeni osmijesi mladi, stari, melankolični, obećavajući, osvježavajući, pogledi zaustavljeni u sekundi, ponos i sreća, tuga i nesreća i prije i poslije svega – život nasušni. Život po Duletu. Jer, fotografiju može snimiti svatko, dokumentarnu, novinarsku, onu koja “govori tisuću riječi”, tehniku i brzopotezne prste može svatko uvježbati,prizor i lice mogu biti beskrajno čisti i bistri, savršene kompozicije i ekspozicije, ali Mirkovićevu strast i senzibilitet, njegovu iskrenu želju da upozna i prepozna, da otkrije i ono nešto preko hladnog objektiva– ne može se niti naučiti niti kopirati. Prozore svi gledamo, no vidimo li svi u njima isto?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Radeći svoj svakodnevni novinarski i fotoreporterski posao, nailazio sam na razne motive, ali prozor me posebno zaintrigirao. Jer on je uvijek okvir, sužava pogled na ono što je unutar njega. I naše oko, kad prati sa šireg prema sredini fotografije, prema motivu, prepoznaje tu zadanu uokvirenost na poseban način. Uvijek sam tako snimao ono što se događalo “na prozoru” ili uz prozor, i evo u zadnjih 15-tak godina prikupio sam popriličan broj fotografija, a ovdje je tek jedan dio te nemale arhive, ” pojasnio nam je Dule. Dodaje, fotografija je njegov život. “Po zanimanju sam ekonomist, no još kao dijete želio sam samo fotografirati. Otišao sam u novinarstvo, radio sam i u novinama i na radiju, ali nikada nisam prestao raditi fotografije. Iduće godine bit će 40 godina kako službeno radim, fotoreporter sam i živim svoj dječački san,” kaže nam. A recept za uspješnu fotografiju? Nema ga, sve je zanat i osjećaj, kaže nam stari majstor “okidanja”.

“Mora tu biti genetska predispozicija, mora se to voljeti i željeti. Jer što je fotografija? Fotografija je visina i širina, dvije dimenzije. Nedostaje treća – dubina. Samo o fotografu ovisi kako će nedostatak te treće dimenzije riješiti -svojim znanjem i instinktom za kompoziciju, svojim osjećajem da će baš to i tako biti dobra fotografija. Prava reportažna fotografija “teška” je, ponekad i ja znam napraviti tisuću osrednjih kako bih pronašao dvije- tri za koje ću sam reći – dobre su, one govore.I ovdje sam izabrao one koje – govore!” rekao nam je Dule.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložbu “Na prozoru” otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić naglasivši kako otvara izložbu poznatog fotoreportera, ali i svog dragog prijatelja koji je Požegu na jedinstven i prepoznatljiv način ovjekovječio za sadašnjost i budućnost. Izložba je, očekivano, pobudila veliki  interes požeške javnosti, a bit će postavljena do 6. travnja 2018. godine.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn