IZLOŽBA ANITE GRBAVAC JAKOBOVIĆ – Konceptualna snaga “Uprostorenih arkada”

Datum objave: 14. 12. 2018. | Kategorija: Kultura

 

POŽEGA – Pred brojnim poklonicima umjetničkog pristupa požeške akademske slikarice Anite Grbavac Jakobović u Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba njenih recentnih djela, polureljefa i skulptura, posvećenih požeškim arkadama.

Anita Grbavac Jakobović slikarica je koja je tematski gotovo od samih početaka zaokupljena požeškim arkadama i već godinama  se bavi likovnim istraživanjem plošnih geometrijskih kompozicija svedenih samo na nekoliko elemenata. Svojom najnovijom izložbom skulptura još hrabrije čini iskorak u prostor. Uprostorene arkade samo su logičan nastavak istinskog traženja, životnog a onda i umjetničkog smisla njena djelovanja. “Umjetničkim pristupom Anita Grbavac – Jakobović ovjekovječuje artefakt bolti, pretvarajući ih u simbol trajnosti, beskonačnosti i prolaznosti. Ovim likovno-skulpturalnim konceptom Anita u potpunosti definira smisao umjetnosti, a to je interpretacija i traženje smisla,” napisala je recenzentica kataloga magistrica likovnih umjetnosti Vlasta Pastuović Aleksić.

O Anitinom stvaralaštvu govorila je i akademska kiparica Tatjana Kostanjević. “Anita mi je jednom rekla – kada slikam ja se razmašem. I čini mi se da je ovdje Anita imala potrebu ući u prostor, kroz arkadu, probiti formu i približiti ju sebi. A svako umjetničko djelo u početku nastaje intuitivno i onda se vrlo racionalno nastavlja. Tako i Anita, neke momente doživi intuitivno, a poslije ih vrlo racionalno nastavlja, vrlo precizno i osmišljeno kako bi priča išla dalje. Arkade su luk, jedna jednostavna napeta forma koju je ona naprosto prenijela – u galeriju. I ove radove vidim u jednom modernom interijeru, oni su kao slagalica koja zove na interakciju i taktilni doživljaj, a pod utjecajem svjetla, kroz bačenu sjenu, svoju igru igraju i same Anitine bolte,” naglasila je Tatjana.

“Priđite bliže mojim radovima, uđite u njih, prošetajte ovim lukovima, osjetite ovaj minimalizam, pojednostavljenost i da zaista umjetnik ne smije lagati. Osjetit ćete da postoji odnos između minimalizma, suprematizma, jednostavnosti što sve vodi prema savršenstvu i prema Bogu. Želim da vas moje bolte upravo tako dotaknu,” rekla je sama umjetnica zahvaljujući brojnim Požežanima na dolasku.

U ime ravnateljice Gradskog muzeja Požega Mirele Pavličić Hein nazočne je pozdravila muzejska savjetnica Lidija Španiček, a izložbu je otvorio zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha. “Svjedočimo jednom identitetu, svjedočimo jednoj ljepoti. Rečeno je kako je slikarica izašla iz svoje dvije dimenzije, kako joj je bila potreban i treća da iskaže svoju impresiju. Vjerujem da će Požežani uživati u ovoj izložbi koja oplemenjuje ovo doba godine, a sigurno će oplemeniti i naša srca, ” rekao je Troha.

Program je nadahnuto vodio Ivica Bedeničić, ravnatelj Klasične katoličke gimnazije u Požegi, a svojim nastupom događaj su obogatile požeške glazbenice Ana i Lucija Ticl te Lucija Zovko Čevapović. U ovoj kulturnoj ponudi Požežani i njihovi gosti moći će uživati do 3. siječnja 2019. godine.

TEKST: Sanja Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn