IZBOR ZA NAJUZORNIJU SEOSKU ŽENU 2020 – Matea Bello iz Pleternice predstavnica je Požeško-slavonske županije

Datum objave: 08. 8. 2020. | Kategorija: Lifestyle

PLETERNICE – Ovogodišnji izbor “Najuzornije hrvatske seoske žene” u organizaciji Udruge Uzorne hrvatske seoske žene održat će se u Pitomači 17. listopada 2020. godine, a Požeško-slavonsku županiju predstavljat će Matea Bello iz Pleternice.

Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, koja djeluje 21 godinu objavila je poziv za prijavu kandidatkinja za Izbor „Najuzornije hrvatske seoske žene“. Rok za prijavu je bio do 30. lipnja 2020. godine. Prema uvjetima za izbor, najuzornija hrvatska seoska žena trema imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka koja živi na selu i uživa ugled u svojoj sredini. Uz lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, uzorna treba proizvoditi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvarati umjetnička djela. U svojoj sredini mora biti prepoznata kao promotorica razvitka i napretka društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice. Ovogodišnji izbor „Najuzornije hrvatske seoske žene“ biti će u mjestu prošlogodišnje pobjednice, u Pitomači 17.listopada 2020. godine. Ovim projektom želi se skrenuti pozornost čitavom društvu koliko seoske žene zapravo doprinose i kolika je njihova uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.

Požeško-slavonsku županiju ove će godine predstavljati Matea Bello iz Pleternice u jakoj konkurenciji među 20-ak kandidatkinja iz cijele Hrvatske. Četveročlana komisija na čelu s predsjednicom Udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katicom Jerleković posjetila je obitelj Bello kako bi potvrdila da Matea ispunjava potrebne uvjete. Obitelj Bello u kojoj žive četiri generacije svojim radom i stilom života potvrđuju se kao vjerni čuvari tradicije i običaja. Matea je majka šestogodišnjeg dječaka, a ona i suprug Sebastijan rade na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a prije 3 godine preuzela je obrt na svoje ime u cilju proširenja i povećanja gospodarstva.

Matea je predstavila svoje poljoprivredno gospodarstvo na kojem uzgajaju lipicanaca, junad i svinje te proizvode suhomesnate proizvode. “Na imanju imamo i kokoši, patke, pure, guske i drugo. Posjedujemo i zaprege te sudjeluje na različitim manifestacijama s konjima i  svatovskim zapregama.Obrađujemo 30 hektara zemlje u eko proizvodnji, zob, ječam, tritikal, djetelina, stočni grašak, a sve to koristimo za vlastite potrebe – ishranu stoke. Uzgajamo i povrće u plastenicima od kojih pravimo i domaću zimnicu za koju je uvijek velika potražnja. Pri tom planiramo i pokretanje proizvodnje kobiljeg mlijeka i proizvoda. U sklopu gospodarstva je i ugostiteljski objekt „Etno kuća Bello“ u kojem su česti posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.Uz pomoć EU projekata na koje smo aplicirali izgradili bi sobe za spavanje u koje bi se gosti mogli smjestiti. Za njih bi pripremili domaću tradicijsku hranu. Mlada smo obitelj i planiramo ostati svoj na svome,” rekla je Matea.
Podsjećamo da je 2016. godine za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu bila izabrana Marija Ribičić iz Požeško-slavonske županije, a Matea, uz sve uvjete i malo sreće, mogla bi ponoviti taj uspjeh.

TEKST: S. P.       FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn