IZBOR NAJUZORNIJE HRVATSKE SEOSKE ŽENE – Matea Bello iz Pleternice, prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene

Datum objave: 03. 10. 2021. | Kategorija: Susreti

PITOMAČA – 21. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene održan je jučer u Pitomači. Titula je ove godine pripala Mateji Vranović iz Međimurske županije, prva pratilja je Matea Bello iz Požeško-slavonske županije, te druga Marijana Svetić iz Ličko-senjske županije.

Općina Pitomača, gdje je odabrana prošlogodišnja pobjednica, bila je domaćin 21. izbora Najuzornije hrvatske seoske žene. Ovogodišnja pobjednica je Mateja Vranović koja predstavlja Međimursku županiju, a slijede ju Matea Bello iz Požeško-slavonske županije i Marijana Svetić iz Ličko-senjske županije.

Priznanja je dodijelila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. “Čestitam od srca pobjednicama, pratiljama i svim sudionicama. Jako sam inspirirana i impresionirana njihovim vještinama, postignućima i ulogom koju imaju u svojim sredinama, održavaju i razvijaju svoja poljoprivredna gospodarstva, brižno skrbe o svojim obiteljima i važni su članovi i uzori svojim susjedima, prijateljima i članovima obitelji. Kontinuirano, požrtvovno i predano rade, unapređuju i uljepšavaju život na hrvatskom selu. Bila mi je čast i zadovoljstvo upoznati ih i odati im zasluženu počast. Obaveza kao ministrice i veliko zadovoljstvo kao žene mi je podržavati ovakve izbore i stvarati prilike i prostor ovim iznimnim ženama da se predstave u punom sjaju te ćemo nastaviti svesrdno davati svoju podršku,” poručila je ministrica na Facebooku.

Projektom izbora najuzornije seoske žene želi se pripomoći promociji i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine.Organizator natjecanja je bila udruga Uzorne Hrvatske seoske žene, domaćin Općina Pitomača, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Europski ured Sunčane Glavak, Ljekarne Zagreb, Virovitičko-podravska županija i Zagrebačka županija kao nositelj projekta.

Matea Bello udana je i majka jednog djeteta, nositeljica OPG-a, a na imanju žive četiri generacije. Gospodarstvo ima šesnaest lipicanaca, junad i perad, te se bavi proizvodnjom voća i povrća. Za suhomesnate proizvode osvajali su brojna priznanja, a uz 30 hektara zemlje koje obrađuju, u sklopu gospodarstva je i poznati ugostiteljski objekt Etno kuća Bello.

TEKST: S. P.      FOTO: Marija.Vuckovic.RH/

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn