INTENZIVNI RADOVI NA UREĐENJU NOVOGRADIŠKOG SREDIŠTA – Do Glazbenog ljeta, nova novogradiška vizura

Datum objave: 24. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

NASLOVNA

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je, prošle godine novi reprezentativan izgled, po prvi puta u svojoj povijesti, dobio gradski park, red je došao i na uređenje prostora ispred zgrade Gradske uprave. Slijedi izgradnja novog kružnog toka, pa obnova pročelja zgrada u povijesnoj jezgri.

Tek što su završeni radovi na novom kružnom toku kod Kauflanda, „startat“ će oni na još jednom, jednako frekventnom gradskom raskrižju- na potezu od zgrade Gradske uprave i Gajeve ulice, kod sata, rekli bi Novogradiščani. Još je jedan to u nizu projekata koji će značajno promijeniti vizuru grada i podići standard gradske prometne infrastrukture, vrijedan dva milijuna kuna s PDV-om. Na istom prostoru u tijeku su i jednako vrijedni radovi na uređenju najužeg središta grada-prostora ispred zgrade Gradske uprave, nasuprot preuređenog gradskog parka, koji bi, bude li sve išlo prema planu, trebali biti završeni do Novogradiškog glazbenog ljeta.

DSC01935

Dugoročno, izgled će promijeniti i povijesna jezgra grada, prostor „ispod bolti“, jer, Grad, uskoro, očekuje uređenje pročelja zgrade Općinskog suda, a nakon toga i obnova pročelja najvrijednije i najstarije zgrade u gradu-zgrade Katastra koju će, sa 50 posto sredstava, sufinancirati Državna geodetska uprava. Ambiciozne planove čelništvo Grada ima i za najuže središte grada-donedavno prostor Arboretuma, prije rata- Pravoslavne crkve, s kojom su, na obostrano zadovoljstvo, riješeni imovinsko pravni odnosi, baš kao i oni s Ministarstvom pravosuđa koje je od Grada dobilo zemljište za izgradnju nove zgrade Općinskog suda, Palače pravde, koja nikada nije izgrađena, a zemljište je ostalo u vlasništvu Ministarstva.

Ugovorom o darovanju parcela je vraćena u vlasništvo Grada, s čime je nedavno, na „presici“ održanoj na „licu mjesta“, upoznao gradonačelnik Vinko Grgić. Preduvjet je to za opsežno uređenje najdominantnijeg gradskog prostora-od parka do „Konzuma“ i od Kuglane do Blok centra, prostora veličine Trga Bana Jelačića, što su izračunali studenti fakulteta arhitekture s kojima, na inicijativu gradonačelnika, arhitekta po struci, Grad Nova Gradiška, posljednjih godina, iznimno uspješno surađuje kroz jedinstveni oblik terenske nastave. Plan rekonstrukcije predviđa izgradnju nove gradske pozornice, amfiteatra za ljepši izgled i funkcionalnost, uređenje pročelja zgrada Blok centra, te, jednog dana, i izgradnju muzeja i uređenje partera. Uskoro bi trebao biti raspisan arhitektonski natječaj, a plan je projekt pripremiti, kandidirati na neki od fondova i u slijedećih godinu, dvije, i realizirati.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn