INAUGURACIJA KONCERTNOG KLAVIRA – Dragocjeni novitet Glazbene škole Požega javnosti će biti predstavljen 21. studenog

Datum objave: 13. 11. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Inauguracija koncertnog klavira marke Steinway & Sons model C koji je iz hamburške tvornice klavira stigao u Glazbenu školu Požega održat će se 21. studenog 2023. godine s početkom u 19,30 sati. Raskoš zvukovnih mogućnosti vrijednog instrumenta predstavit će četiri vrsna pijanista: Srđan Čaldarović, Petar Klasan, Ivan Krpan i Konstantin Krasnitski. Ulaz na koncert je besplatan. Najavio je to na konferenciji za novinare ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević.

Nakon što je 2019. godine u Glazbenu školu Požega stigao koncertni klavira marke Steinway & Sons D-274, jednom od najvrjednijih instrumenata na svijetu sada se pridružio i novi blistavi div Steinway & Sons model C. Vrijednost klavira iznosi 152.408,00 €, a od čega je Požeško-slavonska županija osigurala 55.000,00 €, Grad Požega 34.300,00 € dok je ostala sredstva osigurala škola kroz mjere višegodišnje štednje. Nakon provedenog postupka javne nabave, selekciju koncertnog klavira u hamburškoj tvornici klavira Steinway & Sons vodio je red. prof. art. Srđan Čaldarović, zaposlenik Muzičke akademije u Zagrebu.

“Zahvaljujemo se županijskim i gradskim vlastima što su prepoznali našu potrebu te nas podržali u ovom projektu. Drago nam je da smo nakon četiri godine uspjeli kupiti još jedan koncertni klavir. Nakon održavanja inauguracijskog koncerta i Državnog natjecanja za komorne sastave kojemu smo mi domaćin, novi koncertni klavir smjestit ćemo u Plavu dvoranu naše škole.” rekao je ravnatelj Alen Kovačević.

Danas Glazbenu školu Požega pohađa više od 550 učenika, a zaposleno je gotovo 90 osoba. Dragocjeni instrument, kao i njegov prethodnih ima i motivirajući značaj, naglasio je ravnatelj. “Poznato je i široj javnosti koliko naša škola vrijedi i koliko smo napredovali posljednjih pet, deset godina. Ovo je još jedna nagrada, prvenstveno našim učenicima, a koju smatramo apsolutno zasluženom jer rezultati iz školske godine 2023./2024. nas svrstavaju među najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj. Imamo stipendiste zaklade Marin Čilić, 30 predstavnika na Državnom natjecanju, osvojenih 200-tinjak nagrada na raznim natjecanjima od kojih su najvrjednija 6 Oskara znanja, 8 maturanata upisanih na Muzičku akademiju u Zagrebu, održanih gotovo 100 koncerata samo su neki od rezultata kojim se dičimo. Kako je sada klavir u fokusu, spomenut ću da je to posebno motivirajuće djelovalo u zadnjih nekoliko godina i na naše klaviriste, tako smo ove godine na Muzičkom studiju u Zagrebu, od deset mogućih mjesta, tri mjesta su zauzeli naši Požežani. Mislim da je to povijesni rezultat i gotovo da nema glazbene škole u Hrvatskoj koja se može time pohvaliti,” rekao je Kovačević.

Inauguracijski koncert održat će se u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega 21. studenog 2023. god. s početkom u 19:30 sati. Na njemu će sve zvukovne mogućnosti novog klavira predstaviti četiri vrsna pijanista: profesor Srđan Čaldarović, mladi umjetnik s velikim uspjehom na polju klasične glazbe Petar Klasan, talentirani Ivan Krpan i redoviti profesor Muzičke akademije u Osijeku Konstantin Krasnitski. Ulaz na koncert je besplatan.
“Vjerujem da će koncert biti spektakularan. Nije često moguće poslušati toliko renomiranih pijanista na jednom koncertu, stoga nam se pridružite u jedinstvenom umjetničkom događaju” pozvao je Kovačević. Koncert će biti najavljen i kroz gostovanje u emisiji Dobro jutro Hrvatska 20. 11. 2023.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn