HUMANE ZVIJEZDE HRVATSKE I NOVE GRADIŠKE ZA SVIJEST O AUTIZMU – Nogometna utakmica u „režiji“ Udruge Sunce u kojoj su svi pobjednici

Datum objave: 03. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

a44

NOVA GRADIŠKA –  Želeći srušiti barijere, izgraditi pristupačno društvo i skrenuti pozornost javnosti na kompleksan razvojni poremećaj čiji je uzrok još uvijek nepoznat, članovi novogradiške Udruge za autizam SUNCE, na Svjetski su dan svjesnosti o autizmu organizirale humanitarnu nogometnu utakmicu u kojoj su „snage odmjerile“ ekipe humanih zvijezda Hrvatske i Nove Gradiške.

Prebacujući fokus sa svjesnosti na prihvaćanje, promičući, istovremeno, potrebu za integracijom, jer samo je tako moguće izgraditi tolerantno društvo koje različitosti smatra bogatstvom, članovi novogradiške Udruge Sunce, i ove su se godine, tradicionalno, pridružili obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Bojeći grad u plavo, spajajući male i velike, poznate i manje poznate, glumce, političare i pjevače, učinili su to organizacijom humanitarne nogometne utakmice s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju senzornog parka za djecu oboljelu od autizma, istinske sportske poslastice u kojoj su snage i veliko srce odmjerile ekipe humanih zvijezda Hrvatske i Nove Gradiške. Lijepo vrijeme, 200-njak posjetitelja i bodrenje navijača s tribina „Sloginog“ stadiona, išli su na ruke i jednima i drugima unatoč evidentnoj razlici u snazi i iskustvu, jer utakmica je ovo u kojoj je rezulat bio manje važan, ogled u kojem su pobijedili srce i humanost.

4

Praćeni budnim okom sudaca nogometno znanje i humanost na terenu su, za ekipu Humanih zvijezda Hrvatske, demonstrirali-Mario Švigir, Mario Kovačević, Branko Tušek-predsjednik Udruge, Ilija Krišto, Marko Šivak, Željko Ačkar, Darko Čordaš, Miroslav Bićanić, Amir Kazić-Leo, Marko Babić, Goran Vlaović, Drago Ćosić, Slaven knezović-Grof, Nino Tušek, Milan Stjelja, Dražen Ilić. Tomislav Gričar, Zoran Sedlar i Antun Labak. Iako slabija i znatno manje uigrana, jer iza „Humanih zvijezda“ je već 118 ovakvih događaja, borbenost na terenu i ne predavanje do zadnje minute, pokazala je i novogradiška ekipa za koju su, uz prvog čovjeka Grada, gradonačelnika Vinka Grgića i župana Brodsko posavske županije, Danijela Marušića, zaigrali i bivši gradonačelnici, sportaši i predstavnici gradskih institucija-Stojan Marić, Josip Katinić, Davorin Slišurić, Milan Kulić, Zdravko Sokić, Dinko Bešlić, Vjekoslav Ruškan, Davor Benić, Branko Medunić, Mladen Mikolčević, Ivica Lukšić, Dejan Ninković, Dario Predojević, Ivo Babić, Roko Ivanović,Bojan Bokan, Dražen Lalić, Mario Sokić, kapetan ekipe i bivši gradonačelnik Nove Gradiške, Ante Šolić i Tomislav Vlaović, zaslužan za specijalne poslastice i atraktivne sportske duele s bratom Goranom.

a a7

Početak utakmice simbolično je, „ispucavanjem“ prve lopte, označio Filip Kožić, dječak s autizmom, a za konačnih, rezultatski izjednačenih, zaslužni su-za Humane zvijezde Hrvatske, s po dva gola-Goran Vlaović, Milan Stjelja i Slaven Knezović Grof te za Novogradščane-Milan Kulić i Dražen Lalić s dva gola i Bojan Bokan, s tri. Ponosni i zadovoljni s još jednom, sjajno organiziranom i u lokalnoj sredini prepoznatom akcijom, uz čelne ljude Grada, svakako su i predstavnici Udruge „Sunce“-Vesna Mijatović, predsjednica i Melita Dragić, profesorica defektologije i logoped, jer, kako je, u ime Udruge Humane zvijezde Hrvatske, rekao njen predsjednik, Branko Tušek, „svi su pobjednici-i oni na tribinama i oni koji su kupili ulaznice i sudionici utakmice, jer akcije poput ove, čija je najveća vrijednost pružiti pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, smisao su života“.

Nakon nogometne utakmice bez poraženih, u novogradiškom Soho baru uslijedila je „Večer u plavom“, druženje i domjenak na kojem je predstavljen projekt Saveza udruga za autizam Hrvatske „Priđi, pitaj, pomozi“, ali i najavljen još jedan humanitarni događaj u režiji „Sunca“. Riječ je o koncertu „Učiteljica“ i  TS“Gazde“ koji vas 19. travnja čeka u sportskoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO:  novagradiska.eu

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn