HRVATSKO SRCE SUVENIR ZA POBJEDE – Ponos, ljubav i postojanost u malom srcu od slavonskog hrasta

Datum objave: 05. 7. 2018. | Kategorija: Lifestyle

NIKOLA

POŽEGA – Na krilima uspjeha naših nogometaša, crveno-bijele kockice preplavile su ovih dana svaki kutak Lijep naše. Nacionalne boje ponosno blistaju u svim izvedbama i oblicima, a među njima su i oni koje je zbog estetske i kulturološke vrijednosti prepoznala i struka i šira javnost. Takav je i jedinstveni suvenir “Hrvatsko srce” svestranog požeškog umjetnika Nikole Radmirovića nagrađivana kockica u kojoj je sadržana sva boja, ljubav i jednostavna ljepota hrvatskog nacionalnog simbola.

Podsjetimo Nikola je na izložbi inovacija “Budi uzor/ Inova 2017″ održanoj u Osijeku osvojio je za svoj rad, jedinstveni suvenir “Hrvatsko srce” čak dvije prestižne nagrade – zlatnu medalju za suvenir cijele Hrvatske te priznanje “Najbolja inovacija u turizmu”. Hrvatsko srce, kockica na kakvu nismo navikli, svojim grafičkim rješenjem sugerira ljubav prema domovini, a briljantnom jednostavnošću i zaigranošću mami na interakciju. Stoga ne čudi da je već, u estetski dojmljivoj verziji za tržište, osvojila srca sve brojnijih poklonika.

“Vječiti problem Hrvatske je da imamo suvenire, ali nedostaju oni prepoznatljivi, multifunkcionalni koji se mogu koristiti za sve turističke zajednice, županije, gradove i područja. Imamo male, lokalne suvenire u kojima se ne odražava cijela Hrvatska. Imamo i licitarsko srce, a tu je i ta sveprisutna kockica koja se nerijetko nesretno uklapala u puno stvari, nekada previše, s dozom kiča, nekada premalo i nezamjetno. I jednostavno sam do ideje da od kockice – napravim kockasto srce! Srce je s dva polja, osnovica polja je crvena, tu je i bijela kocka koja je detalj na kojem može pisati ime grada, županije i slično. Atraktivnost ovom suveniru daje i njegova praktičnost – može poslužiti kao držač za penkala, za uredske stolove može poslužiti i kao stalak za posjetnice, državne zastavice i slično – jednostavno poziva na interakciju i personalizaciju od strane korisnika. A, srce je simbol ljubavi, simbol života, ono što želimo svojoj domovini, zar ne?” kaže nam Nikola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iz vizualno jednostavnog, a opet tako upečatljivog simbola Hrvatske Nikola je osmislio šestodijelni suvenir, pravu didaktičku igru. Materijal je prirodni – slavonski hrast, no nije isključivo, može to biti i kamen, mramor, staklo, keramika. Prvi primjerci već su našli put do srca kupaca. “Posebno mi je drago što je prvi moje “kockasto srce” prepoznao Grad Požega koji ima prvu seriju tih suvenira, jer Požega je središte iz kojeg sve kreće. Zadovoljan sam što sam, od mog idejnog projekta, pa do Sajma i nagrade, sve zamišljeno uspio napraviti u mojoj Požegi – sve je tu proizvedeno – od hrastovih kockica, ambalaže, ukrasnih vrpci sve je požeško. Kockice su danas dostupne u hrastu, ljudi vole taj slavonski hrast koji ima jedinstvenu postojanost i ljepotu, a upravo zbog materijala i zahtjevnosti, svaka se kockica radi ručno tradicionalnim metodama, svaka je unikat. Vrpca je satenska, ručno vezana i sve je doista od ruke – i srca. Riječ je o malim, limitiranim serijama koje kako sam rekao – dolaze iz Požege,” rekao nam je Nikola.

Malo srce od hrastovine puno je simbolike i topline, a svojom ljepotom i postojanošću razvedrit će svaki prostor – crveno i bijelo, snaga vatre i svjetla, snaga ljubavi i pobjede. Sve to je – Nikolina “Hrvatska kockica srce”.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok/ N. R.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn