HRVATSKO POVIJESNO DRUŠTVO “POŽEŽANI” – Svečana prisega povijesne postrojbe “Gradska straža Požega”

Datum objave: 09. 3. 2018. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Pripadnici povijesne postrojbe “Gradska straža Požega” koja djeluje u sklopu Hrvatskog povijesnog društva “Požežani” danas su na prigodnoj svečanosti ispred Gradske kuće dali prisegu Domovini, Gradu i gradonačelniku.

Uz gradonačelnika Darka Puljašića, njegove zamjenike Marija Pilona i Ferdinada Trohu, te požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, polaganju prisege prisustvovali su predstavnici Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca , povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” i Gradske glazbe “Trenkovi panduri”.

Na svečanoj prisegi “gradskim stražarima” čestitao je predsjednik Hrvatskog povijesnog društva Marijan Pilon.”Gradska straža Požega nastavak je tradicije Građanske čete i Požeške narodne straže, a postrojba će svojim izlascima pratiti različite manifestacije grada Požege i šire te crkvene svečanosti, a obilježavat će značajnije povijesne događaje ovog područja,”rekao je Pilon. Pilon je dodao kako je prisega paradna i simbolična, pa je i svrha postojanja postrojbe paradne uloge, ali je postrojba sačinjena od entuzijasta, hrvatskih branitelja i domoljuba te mladih ljudi koji vole svoju domovinu i zavičaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebnu čestitku uputio je gradonačelnik Darko Puljašić. “Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas. Vjerujem da ćete dostojno predstavljati Požegu svojom čašću i djelom. Nadam se da ćemo zajedno dati doprinos očuvanju vrijedne baštine i bogate osamstoljetne požeške povijesti na koju smo svi iznimno ponosni,” rekao je gradonačelnik.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i kum zastave Gradske straže Požega Dragutin Štirmer te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Povijesna postrojba Gradska straža Požega, zajedno s Trenkovim pandurima sudjelovat će u svečanom programu povodom Grgureva koji će se održati u subotu, 10. ožujka gdje će u svečanom mimohodu doći 22 povijesne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn