HRVATSKI SABOR KULTURE – Seminar folklora u Novoj Gradiški okupio zaljubljenike u baštinu

Datum objave: 29. 3. 2022. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Ljubav prema tradiciji, folkloru i baštini spojila je skoro 60 sudionika na seminaru folklora koji se prošli vikend 26./27.03. održao u Novoj Gradiški.Domaćini i suorganizatori bili su članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk” Nova Gradiška koji su u svojim prostorima ugostili folklorne entuzijaste iz cijele Hrvatske.

Ideja o održavanju seminara nastala je u 10. mjesecu prošle godine kada ga je Hrvatski sabor kulture uvrstio u prijavu na natječaj Ministarstva kulture. Tema seminara bili su drmeši i/ili kola Sjeverozapadne Hrvatske, Posavine, Pokuplja, Baranje. Predavač ovih zahtjevnih cjelina i regija bio je prof. Ivica Ivanković, bivši član ansambla Lado, hrvatski etnolog, etnograf i folklorist te profesor etnologije i poljskoga jezika i književnosti. Dugogodišnji je djelatnik Hrvatske radiotelevizije, gdje kao urednik u Redakciji narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija vodi i uređuje cikluse glazbeno-govornih emisija “Iz narodne baštine kajkavskih krajeva”.

Skoro 60 folkloraša okupilo se iz svih krajeva Hrvatske; Varaždinski folklorni ansambl, HSPD “Sljeme” – Šestine, KUD “Matija Antun Relković” – Davor, KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac, HGKD “Dunav” – Vukovar, KUU “Kristal Sladorana” – Županja, KUD “Šijaci” – Biškupci, KUD “Slavonija” – Gornji Andrijevci, te brojni članovi HKUU “Trenk” Nova Gradiška.
U dvodnevnom seminaru plesači su imali intenzivna predavanja puna plesa na otvorenome, a nakon toga puno druženja u večernjim satima, jer je pola sudionika spavalo u gradskim hostelima.

U ime Hrvatskog sabora kulture moderator seminara bila je voditeljica odjela folklora, Valentina Dačnik. U ime domaćina, za sva pitanja sudionika na raspolaganju su bile predsjednica HKUU Trenk, Verica Vuković i tajnica Vesna Vlaović.
Ovo je bio treći seminar kojega su organizirali Trenkovci u Novoj Gradiški, nakon plesova Baranje i Međimurja. Pokazalo se da je to odličan oblik učenja folklorne baštine drugih krajeva Hrvatske. Kako poručuju organizatori, “vidimo se i na godinu s nekom novom temom”.

TEKST: S. P./ HKUU Trenk              FOTO: HKUU Trenk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn