HRVATSKI SABOR KULTURE – Folkloraši iz Pleternice i Jakšića na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji

Datum objave: 20. 8. 2022. | Kategorija: Susreti

ŽUPANJA – Na Susretu će ove godine nastupiti oko 600 folkloraša unutar 18 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine, a publika će u Županji imati priliku pozdraviti čuvare narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske.Požeško-slavonsku županiju predstavljaju članovi KUD-a Orljava iz Pleternice te HKUD-a “Slavonija” iz Jakšića.

27. kolovoza 2022. godine na Trgu kralja Tomislava, bit će održan 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina s početkom u 19.00 sati u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora i kategorija izvornog folklora te je ove godine revijalnog karaktera.

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 29. Susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 13. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od travnja do srpnja okupile gotovo 160 folklornih skupina; s oko 5000 folklornih amatera diljem Hrvatske. Prema odluci stručnog povjerenstva na Državnoj smotri u organizaciji Hrvatskog sabora kulture Požeško-slavonsku županiju u kategoriji izvornog folklora  predstavlja HKUD “Slavonija” Jakšić, a u kategoriji koreografiranog folklora KUD “Orljava” Pleternica.

Čuvari narodne baštine ove godine dolaze tako iz Ličkog Lešća, Donje Dubrave, Slavetića, Donje Gračenice, Blata na otoku Korčuli, Miklouša, Jakšića, Gate, Novih Perkovaca, Nikšića, Križevaca, Generalskog Stola, Garešnice, Đurđevca, Pleternice, Siska, Varaždina, Buševca i Širokog Brijega. Prijenos Susreta moguće je pratiti na Facebook stranici ili YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture.

TEKST: S. Pok                 FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn