HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA – Monografija uz drugo stoljeće rada

Datum objave: 28. 11. 2023. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, jedna od najstarijih u Hrvatskoj, ušla je u drugo stoljeće svoga djelovanja. Osnovana davne 1907. godine kada i Gradska knjižnica u Zagrebu, ispričala je brojne priče tijekom svog životnog vijeka koje se sprema sažeti u monografiju.

Inicijativu izrade monografije podržala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je s gradonačelnicom Marijom Šarić obišla pleterničku knjižnicu. Dugogodišnji ravnatelj Franjo Novak, osim s idejom o izradi monografije, upoznao ih je s aktualnostima knjižnice, od kojih je posebno zanimljiva zavičajna zbirka koja se ovih dana useljava na nove police, sadržaji za djecu i brojni projekti koje provode. “Prošle godine obilježili smo velikih 115 godina djelovanja. Protekom vremena naša knjižnica je rasla i razvijala se kako bi u korak s promjenama ostala živo tkivo i središte kulture. Uz vrijednu građu, izložbe i promocije knjiga, u suradnji s Gradom Pleternica provodimo i brojne projekte koji našim članovima osiguravaju dodatne i kvalitetnije sadržaje,” istaknuo je Novak.

“Naša knjižnica je preko sto godina srce kulturnog života Pleternice i zaslužuje da se njena bogata povijest sažme u djelo koje ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Želja nam je napraviti monografiju koja će obuhvatiti sve uspomene i koristiti kako stručnoj, tako i lokalnoj zajednici,” naglasila je gradonačelnica Marija Šarić.

“Požeško-slavonska županija iznjedrila je velik broj pjesnika i književnika na što trebamo biti ponosni. U vremenu kada smo okruženi tehnologijama, moramo biti svjesni vrijednosti pisanih riječi koje su nam darovane u ostavštinu, a koje u prvom redu čuvaju naše knjižnice diljem županije. Prošle godine svjetlo dana je ugledala monografija Gradske knjižnice Požega , tim putem sada ide i Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica što je dokaz da smo županija s vrijednom poviješću koja zaslužuje biti stavljena u korice, a isto tako imamo i ljude koji ulažu napore da se naša kultura očuva od zaborava,” rekla je županica Antonija Jozić.

TEKST: S. P./ Grad Pleternica                FOTO: S. Pok/ Grad Pleternica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn