HRT – NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI: Osnovna škola Lipik osvojila je Zlatnu povelju za najljepši školski vrt u Hrvatskoj

Datum objave: 24. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

LIPIK – Na jučerašnjoj dodjeli nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj, koja je održana na zagrebačkom Prisavlju u Hrvatskoj radioteleviziji, Zlatna povelja HRT-a za najljepši školski vrt u Hrvatskoj, uručena je Osnovnoj školi Lipik.

Ekološko obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije najljepši školski vrtovi utemeljen je 1995. godine, a provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića, te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila, djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika, te povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske.

“Na ovaj natječaj naša škola se prvi puta prijavila 2014. godine te smo se tada upoznali s elementima i kriterijima vrednovanja. Od tada intenzivno radimo na uređenju školskog okoliša. Ideje su samo nicale, a sve je lakše kad su učenici i svi djelatnici uvijek spremni za realizaciju istih. Uređenje vlastitog vrta pozitivno je utjecalo na osobni razvoj, zaštitu okoliša i društveno poduzetništvo. Učenici se raduju radnim akcijama, učenju na otvorenom, druženju i konzumaciji proizvoda koje su sami uzgojili i čije podrijetlo dobro poznaju. Cilj je da učenici stječu radne, ekološke i gospodarske navike, potiču marljivost, timski rad, inovativnost i poduzetnost. Osnovne potrebe djece za neposrednim druženjem, tjelesnom aktivnošću i boravkom na otvorenom danas su čak izraženije nego prije. Ova nagrada je kruna našeg rada, raduje nas, ali i obvezuje. Otvorenje novog natječaja održat će se u našoj školi, a Zlatnu povelju sljedećem dobitniku uručit će jedan od naših učenika. Ponosna sam na našu školu, a ovakvim projektima predstavljamo Grad i Županiju.”, izjavila je ravnateljica Osnovne škole Lipik Klaudija Kovač.

Na jučerašnjoj dodjeli nagrada prisustvovali su i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. “Ovakva pobjednička atmosfera datira još iz davne 1991. godine, kad je 6. prosinca Lipik postao prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj. Nakon toga je uslijedio niz uspjeha, kako sportskih, tako i kulturnih, na kojima su se isticali podjednako, i učenici i građani te tako postizali društvena priznanja. Taj uspješni niz traje i dalje, jer 2017. godine Grad Lipik je bio prvi po povlačenju financijskih sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika na području Republike Hrvatske, a ovo priznanje Osnovnoj školi Lipik je posebno važno upravo zato što su ga ostvarila djeca.”, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana te dodao da se iz svega ovoga može vidjeti kako Grad Lipik ima perspektivu i svjetlu budućnost kad učenici osnovne škole osnivaju zadruge i bave se proizvodnjom zdrave hrane i ekologijom.

Svečano proglašenje pobjednika HRT-ova projekta Najljepši školski vrtovi održano je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, tijekom svečanog programa predstavili su se i članovi dramske skupine OŠ Lipik koje je publika nagradila velikim pljeskom. Osim Zlatne povelje, Osnovna škola Lipik je nagrađena i s visokotlačnim čistačem Kärcher, zastavom „Najljepši školski vrt“ te novčanim iznosom od 10.000 kuna za koji se „šuška“ kako će biti utrošen u izlet učenika i djelatnika škole, kao i u održivi razvoj.

IZVOR:compas.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn