HPD „TOMISLAV“ CERNIK – Proljetni koncert, slavlje pjesme i tambure

Datum objave: 29. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

naslov

CERNIK  – Pjesmom i tamburom, odajući priznanje članovima s najdužim pjevačkim stažom, čuvajući tradiciju i slaveći druženje, nakon sakralnog dijela programa kojim su se predstavili uz Cvjetnicu, „Tomislavci“ su, u ispunjenom Hrvatskom domu u Cerniku, održali Proljetni koncert.

Već više od stoljeća „Tomislavci“ svojim radom kulturno, umjetnički i duhovno obogaćuju Cernik, slaveći pjesmu i tamburu, vjeru i lokalpatritizam, čuvajući, istovremeno tradiciju i promičući svoj kraj. Društvo s imenom, godinama i 100-njak članova svih dobnih skupina, kvalitetom, itekako, prepoznato među pjevačkim zborovima širom Hrvatske, nakon nastupa sa sakralnim dijelom programa uz Cvjetnicu „kod kuće“ i nekoliko gostovanja, predstavilo se publici u ispunjenom mjesnom domu na tradicionalnom „Proljetnom koncertu“ i tako i službeno označilo početak sezone.

nn1

Kako zvuče, koliko su uigrani i što su sve pripremili, pokazali su članovi juniorskog tamburaškog orkestra pod ravnanjem profesora Dalibora Timarca, velikog tamburaškog orkestra pod ravnanjem Marijana Paurića i Mješoviti pjevački zbor i dirigentica, profesorica Marija Tonc. Bila je to i prilika za još jednu pravu probu pred nastup na Susretu pjevačkih zborova u Davoru, zakazan za slijedeći vikend, baš kao i odavanje priznanja onima najvjernijima među njima, članovima s najduljim pjevačkim stažom, koji su se, zbog osobnih i obiteljskih razloga, odlučili pozdraviti s aktivnim članstvom . Ovaj puta, zaslužile su to, Dragica Andrašević, „Tomislavka“ od davne 1958.godine, počasna članica i dobitnica priznanja Hrvatskog sabora kulture za pola stoljeća aktivnog članstva u društvu i Katarina Zlata Sokić, u „Tomislavu“ od 1987.godine.

m1 m2

„Odanost „Tomislavu“ odlika je gotovo svih naših članova, baš kao i činjenica da su u društvu, nerijetko, i čitave obitelji. Tako je već 113 godina, od kako postojimo i, putujući, družeći se, slaveći pjesmu, čuvamo tradiciju i promičemo Cernik.Trenutno nas je stotinjak, okupljenih u školu tambure, juniorski tamburaški i veliki tamburaški orkestar i zbor, i kao i uvijek, iz svih dobnih skupina, jer s „Tomislavom“ se ostaje dok god se može,“ rekao je dugogodišnji predsjednik društva, Đuro Vuk. Osobnim primjerom potvrđuje to i načelnik Općine Cernik, dugogodišnji član HPD “Tomislav“, Vitomir Žakić. Nakon „Proljetnog koncerta“, pa nastupa u Davoru, slijedi smotra zborova u Novoj Gradiški, a onda u svibnju  još četiri – pet nastupa i tako sve do ljeta, kada će članovi najbrojnijeg i najraspjevanijeg cerničkog društva, na svom terenu ugostiti jesensku smotru zborova.


TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn