HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Vincelovski izlet na Požešku goru

Datum objave: 22. 1. 2023. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Planinarsko- rekreativna tura vodila je Požeškim vinogradarskim putem koji prolazi kroz najljepše predjele Požeške gore te pruža prekrasne vidikovce i poglede prema Požegi

Ove zimske subote požeški planinari već po tradiciji okupili su se kod Željezničkog kolodvora u Požegi kod popularnog “Ćire” u 9.00 h. Cilj izleta je bio ugodan pohod na Požešku goru te obilježavanje tradicionalnog “Vincelova” koje je običaj u požeškom kraju. Planinarsko- rekreativna tura krenula je od “Grginog dola” pa Požeškim vinogradarskim putem koji prolazi kroz najljepše predjele Požeške gore te pruža prekrasne vidikovce i poglede prema Požegi.

Hodajući makadamskom cestom planinari su nailazili na vinograde pokrivene snježnim pokrivačem koji još uvijek sanjaju zimski san te čekaju početak radova u njima. Lagana stanka i odmor je bio kod Kapelice Svetog Vida na Požeškoj gori iznad Požege koja i danas stoji na brijegu koji se od davnina naziva Mizerovac međutim zadnjih 50-tak godina taj naziv se rijetko spominje. Požeške planinare je put dalje vodio prema odašiljaču odakle puca prekrasan pogled na Požegu. Centralni dio izleta obilježavanje “Vincelova” je bilo u vinogradu g. Ivanke Dodiković na obroncima Požeške gore kojeg je organizirala Turistička zajednica Grada Požege. Tom prigodom je održan ceremonijal orezivanje trsa čime se označio početak vinogradarske godine.

TEKST: S. P.             FOTO: HPD Sokolovac

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn