HPD SOKOLOVAC POŽEGA – U zemlji surog orla i sivog sokola

Datum objave: 08. 10. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Članovi HPD Sokolovac organizirali su trodnevni planinarski izlet na Dinaru. Krajnji cilj izleta bio je popeti se na najviši vrh Dinare – Troglav (1913 mnv).

Kao i svaki, tako je i ovaj trodnevni planinarski izlet našeg društva započeo kod “Ćire”, stare lokomotive pokraj željezničkog kolodvora, 1. listopada negdje oko 15 sati. Petnaest članova “Sokolovca” koji su u većem broju dugogodišnji i prilično izdržljivi planinari, uz one koji su u planinarstvu  tek odnedavno, autobusom kreću prema našoj najvišoj planini Dinari, koja čini prirodnu granicu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dinara dijeli Livanjsko polje od Sinjskoga, a ove je godine  proglašena  dvanaestim parkom prirode te je ujedno drugi po veličini park prirode u našoj domovini. Krajnji cilj izleta bio je popeti se na najviši vrh Dinare – Troglav (1913 mnv) u Bosni i Hercegovini, na kilometar udaljen od hrvatske granice. Za slabije uhodane planinare i one koje nisu imali ambiciju penjati se na ovaj vrh bila je predviđena i alternativna dionica.

Organizator izleta bio je Ratimir Čajka, iskusni planinar, koji je na ovom izletu istovremeno bio i vodič na čelu, te je budno pazio na tempo, markacije, vrijeme i ostale važne detalje prilikom kretanja po planini. Zadnji vodič, tzv. metla ili gonič, bio je Dražen Jakoubek. Uz vodiče, na izletu su bili: Anamarija Marković, Silvija Čajka, Danica Martinčić, Davor Martinčić, Hrvoje Mikolčević, Vesna Matoković, Damir Matoković, Kristina Šćiran, Marijana Štivić, Slavica Milevoj, Vjekoslav Milevoj, Krešimir Bubak i Anita Bubak.

Prva stanica bio je planinarski dom Orlove stine koji je smješten na rubu prostranog dolca na istoimenom obronku. Na Dinaru su krenuli od planinarske kuće  Sveti Jakov (1001 mnv) na rubu visoravni Vrdovo. Uspinjući se na Mali Maglaj (1455 mnv) zastali su na travnatom zaobljenom vrhu na kojem je izgrađen veliki bijeli, kameni križ koji se vidio još iz daljine.  Podignut je u spomen na poginule branitelje u akciji „Zima 94″. U blizini vrha, u jednom bunkeru, uređeno je sklonište za slučaj nevremena.

Treći dan planinarskog izleta započeo je u planinarskom skloništu Pume, a d io grupe posjetio je i Veliku Duvjakušu (1708 mnv), na čijem je vrhu izgrađeno spomen- obilježje 31 pripadniku 7. gardijske brigade „Pume” koji su poginuli na širem prostoru Dinare.

TEKST: S. P./ A. B.                 FOTO: H. Mikolčević/ D. Jakoubek

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn