HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Proljetni izlet na Rupnicu i Arboretum “Lisičine”

Datum objave: 18. 5. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Već po tradiciji i protekli vikend vrijedni požeški planinari proveli su u planinama, a odabir je pao na Papuk. Nedjeljni izlet okupio je tridesetak planinara među kojima i goste iz Slavonskog Broda i Lipika.

Polazišna točka puta i sastajalište bilo je kod “Ćire” od kojeg su planinari krenuli autoposadama prema svom prvom planiranom odredištu. Prva točka izleta je bila Rupnica, jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina, na mjestu nekadašnjeg kamenoloma. Lokalitet Rupnica zaštićen još od 14. listopada 1948. godine. Glavni cilj izleta ipak je bio Arboretum Lisičine koji se nalazi u selu istoga imena usred planine Papuk.

“Nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića. Arboretum je bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih domaćih vrsta tako i vrstama porijeklom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao nekada oko 2500 taksona i kultivara te je bio jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi. Nažalost danas je puno manji međutim i dalje lijep te očarava svojom ljepotom u koju smo se uvjerili. Iako pomalo zaboravljeno mjesto, miris procvalog cvijeća, drveća i zanimljivih vrsti biljaka uz hodanje parkom bili su pravi doživljaj i zadovoljstvo svih planinara koji su se odlučili provesti dan u prirodi,” pojasnio je predsjednik HPD Sokolovac Bruno Horvat glavne značajke odabrane izletničke lokacije.

Puna dojmova planinarska ekspedicija završila je u Voćinu, sa zaključkom kako iozlet koji je bio namjenjen svim dobnim skupinama i hodačkim kapacitetima treba uskoro i ponoviti.Vodič izleta je bio Branimir Bartolović.

TEKST: S. P. /B.H             FOTO: HPD Sokolovac

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn