HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Izlet „Srednji Velebit – Dabarski kukovi”

Datum objave: 10. 9. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Dabarski kukovi su stjenoviti greben na srednjem Velebitu. Protežu se od vrha Bačića kuka na sjeverozapadu do Ljubičkog brda na jugoistoku iznad Baških Oštarija u duljini od 10 kilometara.Planinari HPD Sokolovac odlučili su u dvodnevnom izletu iskusiti tu ljepotu.

Dabar je stari naziv za duboku šumsku dolinu ili provaliju u obliku korita, a dulibe su manje ili veće zaravni omeđene šumskim zelenilom. Grebenska staza je na prosječnoj nadmorskoj visini iznad 1100 ms vrlo malim oscilacijama u visini od jednog do drugog vrha (do 150 m). Planinarenje kroz kukove nije lagano, ali zato slijedi nagrada u obliku prekrasnih vidika sve do mora i otoka. Planinari iz HPD Sokolovac Požega odlučili su doživjeti tu ljepotu kukova, dabrova, duliba, stijena.

Dvodnevni izlet podijelili su na dvije ture. Prvi dan: zaseok Stupačinovo – Vrani kuk 1119 mnv – Široki kuk 1081 mnv – Butinovača 1127 mnv – Premužićeva staza – Stupačinovo. Drugi dan: Stupačinovo – Kiza 1274 mnv – Kuk od Pećice 1266 mnv – Stupačinovo. Atraktivno, divlje i uzbudljivo iskustvo za 16 planinara koji su se odvažili na avanturu. Vodič ovog izleta je bio prekaljeni planinar Dražen Jakoubek. “Umor prolazi a zadovoljstvo ostaje” ovom krilaticom pozivaju se svi ljudi dobre volje da se pridruže Društvu i njegovim aktivnostima.

TEKST: S. P./ B.H               FOTO: HPD Sokolovac

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn