HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Izlet „Gorski Kotar – Samarske stijene i Bjelolasica”

Datum objave: 13. 10. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U organizaciji HPD Sokolovac Požega svoje penjačke vještine i spretnost na zahtjevnom izletu provjerilo je 22 planinara.

Samarske stijene su dvije skupine stijena od dvadesetak kamenih vršaka koji strše iznad šume jela i smreke. Najslikovitiji vrh u zapadnoj skupini je stjenoviti vidikovac Piramida (1270 mnv) s kojeg se pruža vidik na sve strane. Planinarenje po Samarskim stijenama zahtijeva dosta penjačke vještine i spretnosti. Svoje sposobnosti u adrenalinskoj turi provjerilo je 22 planinara u organizaciji HPD Sokolovac Požega na kružnoj turi: 13. km u Mlečikovom lugu – vrh Samarskih stijena (1302 mnv) – Stepenica – Piramida – Ratkovo sklonište – 13. km u Mlečikovom lugu.

Drugi dan je ipak malo lakša tura: Vrbovska poljana – vrh Kula – planinarsko sklonište Jakob Mihelčić – Vrbovska poljana.
Vrh Kula (1534 mnv) je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviša točka u masivu Velike Kapele i cijelome Gorskom kotaru. Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj je ovaj put bio zavijen u maglu pa će požeški planinari doći neki drugi put uživati u vidicima s ovog travnatog vrha. Vodič ovog izleta je bio iskusni planinar Dražen Jakoubek.

TEKST: S. P./HPD Sokolovac                    FOTO: HPD Skolovac

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn