HPD SOKOLOVAC – Planinari na naVLAKuši: Izlet „Požeškom gorom od Pleternice do Požege“

Datum objave: 22. 2. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U skladu s epidemiološkim mjerama članovi HPD Sokolovac odradili su uspješan izlet “Požeškom gorom od Pleternice do Požege”, ili kako duhovito kažu “Malo cugom, više cipelcugom”. Vodič izleta kojim su planinari još jednom potvrdili kako je za zadovoljstvo ponekad potrebno tek dobro društvo i ljubav prema prirodi, bio je dr. Damir Matoković.

“Danas smo odradili još jedan uspješan izlet „Požeškom gorom od Pleternice do Požege“ ili kako neslužbeno nazivamo ovaj izlet „naVLAKuša“, „Malo cugom, više cipelcugom“, „Vlak u brijegu“. Po prekrasnom proljetnom (iako još kalendarski zimskom) vremenu u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama članovi HPD Sokolovac, nekoliko „Sokolića“ i slavonskih planinarskih društava (HPD-a „Vidim“ Kutjevo, HPD Bršljan-Jankovac..) i planinarskih prijatelja krenuli smo vlakom točno prema redu vožnje u 09h04min iz Požege do Pleternice.” opisali su nam svoj izlet planinari.

Po ulasku u vlak vidno uzbuđene i dobro raspoložene planinare, a iznenađen tolikim brojem putnika dočekao je kondukter s pozdravom „saperlot“ (tko ne zna za “Vlak u snijegu”?). Uz pjesmu zadrugara „kad se male ruke slože“ brzo su stigli u Pleternicu. Od željezničkog kolodvora put ih je vodio već kultnom „Cestom vina i ruža“do pleterničkih vinograda na Starcu.

“Putem na kratko zastajemo kod obitelji Jure Vidakušića i supruge Danice koji nas dočekuju toplom dobrodošlicom. Naravno i ovaj puta dobrodošlica je bila uz obilje slavonskih delicija, čaj i kuhano vino. Dolaskom do kapelice Svetog Petra koja je u samim vinogradima digla se jutarnja magla, a sunčano i toplo vrijeme pratilo nas je cijelim putem. Put nas je dalje vodio kroz šumu Požeškom gorom, a nakon dvadesetak minuta skrenuli smo desno prema Viškovačkom gradu, jednoj od 5 kontrolnih točaka planinarske obilaznice 5 utvrda Požeške gore. Nakon kraćeg odmora te razgledanja utvrde i okrepe iz ruksaka nastavili smo put prema Požegi. Šumskom cestom, te uz kraće pauze za odmor prolazimo kroz Komušinu i Vranduk do željezničkog kolodvora,” priča nam predsjednik HPD Sokolovac Bruno Horvat.

Svi sudionici izleta za 6 sati prošli su stazu od 20 kilometara. Umorni i vrlo zadovoljni puni novih dojmova i pozitivne energije potvrdili su još jednom nezaboravnu krilaticu „Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje“. Vodič izleta je bio dr. Damir Matoković.

TEKST: S. P.       FOTO: HPD Sokolovac

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn