HPD SKOLOVAC POŽEGA: Krug s Matkom Peićem – Požeška gora i Požega

Datum objave: 31. 1. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U spomen na Matka Peića poznatog Požežanina slikara i književnika, članovi HPD “Sokolovac” Požega organizirali su planinarski izlet na Požeškoj gori.

Izlet je počeo okupljanjem planinara kod  brončanog portret Matka Peića na istoimenom Trgu koji je izradila akademska kiparica Tatjana Kostanjević. Uz niz znimljivosti iz njegovog života, naglasak je bio na knjizi putopisa “Skitnje” iz 1967 godine koja je posebno obilježila Peićev opus.

Uspon je počeo kod “Grginog dola” te se nastavio označenim cestama Prosičkim i Požeškim vinogradskim putevima. Pogledi koji su se otvorili s Požeške gore na sam grad ostavljali su jednostavno bez daha. Prije povratka kući, kod lokaliteta Koydlov zdenac kojega su tablom obilježili vinogradari i planinari davne 1998. godine, izetnici su mogli čuti i informacije o sugrađaninu Stjepanu Koydlu koji je bio učitelj vinogradarstva, pivničarstva i voćarstva u Požeškom kraju.Vodiči ovog tradicionalnog izleta su bili predsjednik Društva Bruno Horvat i Branimir Bartolović. Tradicija se nastavlja.

“Požežanin je ravničar, bez sumnje. Ali Požežanin je i gorštak. Jedno od glavnih zanimanja je planinarenje. Bilo bi dobro da mu se pridružiš”.(Matko Peić)

TEKST: S. P.         FOTO: HPD Sokolovac

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn