HPD GOJZERICA – Požeška gora i kula Gračanica za nezaboravan i poučan izlet

Datum objave: 22. 11. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Gojzerice su ove nedjelje odradile poučan i zanimljiv izlet na Požešku goru. Posjetili su Kulu Gračanicu, jednu od najočuvanijih srednjovjekovnih utvrda na  obližnjem gorju.

Riječ je o utvrdi koju su izgradili hrvatski plemići negdje u 14. ili 15. stoljeću, u svrhu zaštite od Turskih provala na ovo područje Slavonije. Koliki je bio stvarni učinak zaštite vjerojatno nećemo nikad saznati, pošto su Turci već polovicom 16. stoljeća zaposjeli Slavoniju i uništili većinu izgrađenih utvrda.  Tijekom njihove vladavine koja je trajala nešto manje od 150 godina, ipak su dio tih utvrda obnovili u svrhu smještaja vlastitih vojnih posada. Kula Gračanica doživjela je obnovu u širem smislu tijekom zadnjeg desetljeća, te je od tada zasjala punim sjajem podsjećajući na slavnu hrvatsku prošlost.


Do ovog povijesnog lokaliteta stiže se od Baćindola od kapelice Sv. Marije Magdalene u središtu sela. Nakon poljskog puta prelazi se u šumski put, a na kraju sve završava uskom planinarskom stazom koja ide trasom SPP-a.

Vodič izleta bio je Vinko Aladrović , a cijeli uspon trajao je nepunih sat vremena, uz puno uživanja u lijepom danu i zanimljivom lokalitetu.

TEKST: S. P./ V.A.T             FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn