HPD GOJZERICA POŽEGA – Stazom 7. Obiteljskog izleta

Datum objave: 18. 2. 2024. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Planinari HPD Gojzerica Požega, njih 30-tak, danas su testirali planinarsku stazu 7. Obiteljskog izleta, koji se treba održati u Požegi 10. ožujka 2024. godine. Ova manifestacija održava se već sedmu godinu za redom povodom Dana Grada Požege – Grgureva, a organizator je HPD Gojzerica Požega.

Vodič izleta bio je predsjednik društva Višeslav Turković, a vodio je planinare sljedećom trasom: Trg Sv. Trojstva – Jagodnjak – Seoci – Sv. Vid – Vranduk – Gospino brdo – Koydlov zdenac – Gospino brdo – Vranduk – Grgin dol – Trg Sv. Trojstva. Izlet je potrajao 4 i pol sata, dok je staza bila u dužini 12 km. Dok su se kretali obroncima Požeške gore osunčani gotovo proljetnim suncem, mogli su uživati u prekrasnim pogledima na grad i udaljene slavonske planine: Psunj, Papuk i Krndiju. Popovši se do ”ratarničkih vinograda” odmah iza stare trošne zgrade, uspjeli su pronaći Kydlov zdenac koji se skrio u šikari.

Običan prolaznik vjerojatno ne bi primjetio da se tamo nalazi zdenac – izvor vode (”izvor života”), ali naši planinari to su dobro znali i bili su pripremljeni za ovaj susret. Koydlov zdenac to je lijepo uređen i sazidan izvor vode, koji je još uvijek u funkciji i može okrijepiti žedne prolaznike. Zajedničkim snagama izgradili su ga vinogradari i planinari, sada već davne 1998. godine kako bi im poslužio za okrijepu. Planinarim bi poslužio kada prolaze ovim područjem u obilasku Požeške gore, dok je vinogradarima služio da se osvježe tijekom napornog rada u vinogradu. Inače Stjepan Koydl, čovjek prema kojemu se zove ovaj zdenac, bio je poznati požeški voćar i vinogradar, a požeška Udruga vinogradara i voćara nosi njegovo ime.

Staza  7. Obiteljskog izleta spremna je za goste iz raznih krajeva lijepe naše koji uskoro dolaze. Ove godine domaćini naime očekuju mnogo veći odaziv gostiju, pošto je njihov izlet uvršten u 150 izleta kojima Hrvatski planinarski savez obilježava: ”150 godina aktivnog planinarstva u Republici Hrvatskoj”.

TEKST: S. P.                       FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn