NOVI IZAZOV ZA LJUBITELJE PRIRODE – Požeška planinarska obilaznica bit će otvorena ove subote

Datum objave: 22. 9. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U organizaciji HPD Gojzerica Požega, ove subote, 25. rujna u 9,00 sati na Trgu Sv. Trojstva svečano će biti otvorena Požeška planinarska obilaznica

Požeška planinarska obilaznica – PPO – duga je 34 km, sa 6 kontrolnih točaka, a počinje i završava na Trgu Sv. Trojstva u Požegi.

Kontrolne točke su:
KTO – 1 KRIŽ NA BRDU SOKOLOVAC, 330 mnv
KTO – 2 BUNAR ANTUNOVAC, 360 mnv
KTO – 3 ŠUMARSKA KUĆA KLAŠNICE, 220 mnv
KTO – 4 BUNAR NA VASINIM LAZAMA, 320 mnv
KTO – 5 KAPELICA SV. VIDA NA VELIKOM KAMENU, 300 mnv
KT – 6 ZAVJETNI SPOMENIK PRESVETOG TROJSTVA NA CENTRALNOM ”TRGU SV. TROJSTVA” U POŽEGI, 165 mnv

Požeška planinarske obilaznica posvećena je gradu Požegi i Požežanima koji upravo na dijelovima ove obilaznice svakodnevno uživaju u miru, prirodi, povijesti i prekranim pogledima na na grad i našu Zlatnu dolinu, kaže predsjednik HPD Gojzerica Višeslav Turković.

“Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega u svom radu naslanja se na dugu tradiciju planinarstva u Požeštini. Julije Kempf (požeški učitelj i utemeljitelj planinarstva u Požeštini) davne 1898. godine osniva ”Papuk”, podružnicu “Hrvatskog planinarskog družtva” iz Zagreba. Bio je to povijesni događaj za grad i okolicu, a podružnica je postala jezgra za daljnji razvoj planinarstva u Požeštini i cijeloj Slavoniji. Kroz povijest planinarstvo ovog kraja razvijalo se i raslo. Ostvareni su veliki rezultati, kroz ekspedicije i uspone na mnoge vrhove Europe i ostalih kontinenata. No postoji još mnogo prostora za ostvarenje većih i značajnijih ciljeva, pa potaknuti tom željom i voljom otvaramo ovu Požešku planinarsku obilaznicu, te ju poklanjamo svom voljenom gradu i građanima,” naglasio je Turković.

Na svečanom otvaranju uz predstavnike Grada Požege, očekuju se i gosti iz Hrvatskog planinarskog saveza, ali i brojni planinari iz cijele Hrvatske.

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn