HPD GOJZERICA POŽEGA – Izlet u Nacionalni park Risnjak

Datum objave: 26. 7. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – HPD Gojzerica Požega ovaj vikend organizirala je dvodnevni izlet u Nacionalni park Risnjak, koji se nalazi na području Gorskog kotara. Naš najljepši nacionalni park, odmah iza Plitvica, ponovno se pokazao svojom raskoši i raznolikosti prirode.

Risnjak je šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale status nacionalnog parka, dok mu je ime osigurao ris, najveća divlja mačka na području Europe. Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta na najnižem dijelu nacionalnog parka, nalazi se dolina rijeke Kupe s njezinim prekrasnim izvorom. Izvor rijeke Kupe jedna je od rijetkih neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela.

“Uz svu ovu ljepotu iz šumskog prostranstva Gorskog kotara izdižu se dva planinska ogoljela masiva – Risnjak (1.528 mnv) i Snježnik (1.505 mnv), a udaljeni su jedan od drugoga samo 3 km te se kamenim licem gledaju kao dva brata blizanca. Upravo ova dva vrha bila su cilj ovog planinarskog izleta, koji se okončao uspješno na sreću i zadovoljstvo svih 12 učesnika,” ispričao je predsjednik HPD Gojzerica Višeslav Turković. Na izletu su se, dodaje, zatekli i članovi Podružnice HPD Gojzerica iz Oriovaca, te su izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom ovog izleta.

Za uspješnost ovog izleta zaslužan je bio Hrvoje Kozarić, organizator i vodič na ovom izletu. Prema njegovim riječima ostvareni plan ove dvodnevne ture bio je sljedeći: 1. DAN – uspon na Risnjak putem Mali dom Sušak – Cajtige – Schlosserov dom – vrh Veliki Risnjak (1.528 mnv) – Cajtige – Rimska vrata – Mali dom Sušak, te 2. DAN – uspon na Snježnik direktno od Malog doma Sušak i povratak dolje. Nakon napornih uspona i silazaka, za opuštanje mišića Hrvoje je organizirao relaksirajuće kupanje u morskoj vodi na obližnjoj Riječkoj rivijeri.
Do iduće zgode i nezgode – poručuju iz Gojzerice.

TEKST: S. P./ V. T              FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn