HPD GOJZERICA POŽEGA – Izlet na Mljet u društvu prijatelja

Datum objave: 03. 6. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U sklopu petodnevnog godišnjeg izleta HPD Gojzerica Požega posjetila je Nacionalni park Mljet. Osim ”Gojzerica” izletu su pohodili i prijatelji planinari iz PD Dilj Gora Slavonski Brod, HPD Strmac Nova Gradiška, HPD HZZO Požega i HPD Sokolovac Požega.

Organizaciju i vođenje ovog izleta kao i prethodnih godina, na sebe je preuzeo predsjednik društva Višeslav Turković. Izlet su započeli u ranim jutarnjim satima na autobusnom kolodvoru u Požegi te su se autocestom preko RH spustili prema Pelješcu i trajektom prešli na otok Mljet. U večernjim satima stigli su do Hotela Odisej u Promeni, gdje ih je čekao smještaj i večera. Ispred sebe imali su puna tri dana za istraživanje otoka, ali i za obilazak unaprijed utvrđenih destinacija. Prvi dan pješice su obišli Malo i Veliko jezero, popeli se na predivan vrh Mt Montokuc 256 mnv i za kraj posjetili su otočić Sv. Marija na kojem se nalazi istoimeni benediktinski samostan. Za drugi dan ostavili su uspon na najviši vrh otoka Velji grad KT HPO 514 mnv, koji je započeo u Babinom polju najvećem naselju na otoku koje je smješteno u središtu otoka.

Uspon nije bio nimalo lak zbog nedostatka raslinja i hladovine te završnog uspona kada su se hvatajući za stijene provlačili do vrha. Kako kažu iskusni planinari što se vrh osvoji većom mukom to vam pruža i veće zadovoljstvo, pa su na vrhu osjetili ogromno zadovoljstvo zbog ostvarenog uspjeha. Po silasku s vrha obišli su čuvenu Odisejevu špilju koja se nalazi u neposrednoj blizini uz obalu, a nakana da se tamo okupaju propala je zbog velikih valova i hladnoće mora. Treći dan otputovali su autobusom do naselja Polače gdje se nalaze ostaci rimskih zidina i ranokršćanske bazilike.

Po završetku obilaska nastavili su na drugi kraj otoka s ciljem obilaska najljepše pješčane plaže na otoku, svima poznate Saplunare. Tamo su dugo i opušteno uživali u kupanju sve do povratka u hotel. Tri dana u dobrom društvu vrlo brzo prođu te su ih upotpunili večernjim druženjima uz obalu mora. Malo pjesme, malo plesa i pokoja čaša dizali su atmosferu kako bi se što bolje proveli i opustili. Pet dana maknuti se od svih obaveza i zaboraviti na stvarnost, neopisiva je blagodat koju su osjetili učesnici ovog turističko – planinarskog izleta.

TEKST: S. P./ A. T                 FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn