HPD GOJZERICA POŽEGA – “Gojzerice” uspješno prošle ispit za vodiče B standarda u zimskim uvjetima

Datum objave: 27. 3. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Proteklog vikenda održan je ispit za planinarske vodiče B standarda, prema propisima Hrvatskog planinarskog saveza. Ispit je održan u Sloveniji blizu Kranjske gore, na području Triglavskog parka podno Vršiča, a uspješno su ga prošla i dva člana HPD Gojzerica Zdravko Matičević i Višeslav Turković.

Standard pokriva vođenje u zimskim uvjetima uz korištenje alpinističke (tehničke) opreme, kao što su: dereze, krplje, cepin, pojas, kaciga, užad, zamke, karabinjeri, gurtne i ostalo. Ovaj ispit uspješno su pohađala dva predstavnika požeškog društva Zdravko Matičević i Višeslav Turković, i to kao jedini predstavnici Slavonije.

Ispit je proveden kroz dva dana u zimskim (snježnim) uvjetima, tijekom kojih su vodiči ispitani iz 10 područja: kretanja po snijegu, kretanja pomoću dereza i cepina, kretanja s krpljama, ispitivanja kvalitete snijega, izrade snježnog bivka, prelaska lavinski izloženog područja, spašavanja u zimskim uvjetima, orijentacije u zimskim uvjetima, izrade sidrišta i vođenja u zimskim uvjetima.

TEKST: S. P.                FOTO: HPD Gojzerica Požega

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn