HPD GOJZERICA POŽEGA – Godišnji izlet na Lastovo

Datum objave: 01. 7. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Planinari iz HPD Gojzerica Požega  svoj godišnji izlet organizirali su na Lastovu. Na izletu je sudjelovalo 43 planinara iz nekoliko planinarskih društava.

Na ovom izletu pridružili su prijatelji iz HPD HZZO Požega, te pojedinci iz drugih planinarskih društava kao što su PD Dilj gora Slavonski Brod, HPD Strmac Nova Gradiška, HPD Sokolovac Požega, PD Mališćak Velika, te jedna članica HPD Mosora iz Splita (ukupno 43 planinara, plus vozač autobusa).

Lastovo pripada skupini južno – dalmatinskih otoka, a otočnu skupinu sačinjavaju najveći matični otok Lastovo, te niz otoka, otočića i hridi. Otok je udaljen 99 km od Dubrovnika, 57 km od Visa, 31 km od Mljeta, a od najbližeg otoka Korčule odvaja ga Lastovski kanal širine 13 do 20 km. Otok je dug oko 10 km, a širok 5,8 km. Površina otoka je 41 km2. Oko otoka Lastova se nalazi 46 otočića i hridi. Uz Mljet, Lastovo je najšumovitiji hrvatski otok s više od 70 % šumovite površine. Godine 2007. Lastovo je proglašeno Parkom prirode. Najviša uzvišenja su Veli Hum (417 mnv) i Mali Hum u središnjem dijelu otoka, te najljepši vrh s najboljim vidicima Sozanj (231 mnv), ujedno i kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Prema riječima Višeslava Turkovića, glavnog organizatora ovog izleta, cilj izleta je bio obići vrhove Sozanj 231 mnv (KT HPO) i Hum 417 mnv (najviši vrh otoka), te znamenito naselje Lastovo, Skrivenu Luku i svjetionik Strugu. Vrijedni planinari ostvarili su sve zacrtane ciljeve i dobro su se proveli u 3 dana na otoku.

Bilo je tu za svakoga po nešto: kupanja, planinarenja, šetnje, bicikliranja, dobre hrane i fešte, tako da nikome nije bilo dosadno. Na otok su putovali preko BiH ukupno 20 sati, a i dući dan nakon doručka krenuli su autobusom prema naselju Lastovo, te su zastali podno vrha Sozanj negdje na 2/3 puta. U sljedećih sat i pol ispenjali su ovaj vrh i doživjeli sve te prelijepe vidike. Na vrhu su dugo uživali, napravivši nebrojeno puno lijepih fotografija. Po silasku sjeli su u autobus i nastavili prema naselju Lastovo, a nakon turističkog obilaska, nastavili su pješice planinarskom stazom prema naselju Pasadur i hotelu u kojem su smješteni. Uz put su obišli crkvicu Sv. Lovre sagrađenu u 11. stoljeću i okupali se u prelijepoj uvali Kručica.

Drugi dan probudili su se orni za uspon na najviši vrh otoka Hum, te su autobusom prešli dio puta do polazne točke na Vinopolju. Uspon je bio dug i mukotrpan zbog velike vrućine i kamenitog terena, a nagrađen je prelijepim pogledom po dolasku na vrh. Sljedeći cilj bilo je kupanje na prekrasnoj plaži uz more u naselju Skrivena luka i obilazak svjetionika Struga. Za vodiča sljedeće etape, predsjednik društva Višeslav Turković odabrao je najmlađeg člana ekspedicije Tea Kolića sa nepunih 8 godina. Teo ih je vodio čvrstom rukom i odvažnošću jednog iskusnog planinarskog vodiča, te im nije dao mnogo prostora za ljenčarenje. Zahvaljujući tome vrlo brzo stvorili su se na terasi jednog restorana, uz koji se pružala predivna plaža. Nakon dugog guštanja u hladu borova, osvježavajućim pićima i svježini mora, nastavili su uz pomoć autobusa prema već spomenutom svjetioniku. Po obilasku svjetionika vratili su se natrag u hotel na zasluženu večeru. Put kući trajao je nešto kraće oko 16 sati, s time da su na trajektu opet proveli punih 6 sati. S izleta vratili su se puni dojmova, zadovoljni i sretni, te su se bar na kratko uspjeli isključili iz učmale svakodnevice. Do iduće zgode i nezgode!

TEKST: S. P./ V. T.               FOTO: HPD Gojzerica Požega.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn